Δημιουργείται Σχολής Επιστ./Τεχν. της Θάλασσας στη Λάρνακα

Τη δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, ανακοίνωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Δήμος Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim.

Σε ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η γεωστρατηγική θέση του νησιού - το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι

τριών ηπείρων - αποτελεί βασικό παράγοντα στο να διαδραματίζει η χώρα ολοένα και σημαντικότερο ρόλο ως ένα επιτυχημένο διεθνώς ναυτιλιακό κέντρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι Ναυτιλιακή Βιομηχανία αποτελεί σήμερα ένα ζωτικής σημασίας τομέα για την κυπριακή οικονομία, αφού αντιστοιχεί περίπου στο 6-7% του ΑΕΠ της χώρας».

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημείωσε πως το νησί «έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο» και είπε ότι «εάν η Κύπρος επιθυμεί να συνεχίσει να αποτελεί ένα σύγχρονο, υψηλής ποιότητας, οικονομικό και περιβαλλοντικό κέντρο διεθνώς, θα πρέπει να αναλάβει δράσεις που στοχεύουν όχι μόνο στην προσέλκυση περισσότερων πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και στην παροχή των απαιτούμενων ανθρώπινων και ερευνητικών κεφαλαίων στους σχετικούς τομείς που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη θαλάσσια τεχνολογία, αλλά και τη θαλάσσια επιστήμη».

Πρόσθεσε πως «το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αποφασίσει την ίδρυση της νέας Σχολής, η οποία θα παρέχει σε φοιτητές, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες του τομέα την απαραίτητη εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση στους σχετικούς κλάδους. Όραμα της νέας Σχολής είναι να καταστεί Κέντρο Αριστείας τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης, όσο και στον τομέα της έρευνας στη θαλάσσια τεχνολογία και στις θαλάσσιες επιστήμες, καθώς και σημαντικός κόμβος παροχής υπηρεσιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως εξήγησε, «το έργο που θα επιτελείται θα ενισχύσει την επίτευξη του εθνικού μας στόχου, όπως έχει διατυπωθεί από τη Διεύθυνση Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, δηλαδή, να γίνει η Κύπρος μία περιοχή καίριας σημασίας με έντονες ναυτιλιακές δραστηριότητες, ενισχύοντας αφενός το διεθνές ναυτιλιακό της καθεστώς ως ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα στον κόσμο, και αφετέρου παραμένοντας ένα σύγχρονο και υψηλής ποιότητας ναυτιλιακό κέντρο».

Σημείωσε ότι "η νέα Σχολή, η οποία αναμένεται να προσφέρει τα πρώτα της προγράμματα το Σεπτέμβρη του 2018, θα λειτουργήσει αρχικά με δυο Τμήματα, το Τμήμα Θαλάσσιας Τεχνολογίας και το Τμήμα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την περασμένη εβδομάδα και ετοίμασε λεπτομερή έκθεση για τη λειτουργία και ανάπτυξη της Σχολής, την οποία και έχει υποβάλει προς έγκριση από τα Σώματα του Πανεπιστημίου».

Αφού ανέφερε ότι «η Σχολή θα λειτουργεί στη Λάρνακα σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το Κράτος, ειδικά για το σκοπό αυτό και ήδη εξετάζονται 2-3 εναλλακτικές περιπτώσεις», σημείωσε πως «το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται στενά με το Δήμο Λάρνακας προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα επιφέρει οφέλη και στα δύο μέρη».

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Γραφείου του Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως η εκδήλωση «σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της Θαλάσσιας Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας για το νησί μας. Η σημασία της θάλασσας για την Κύπρο ως πηγή ανάπτυξης και προόδου υπήρξε ανέκαθεν πολύ μεγάλη, με την άνθιση τομέων όπως ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια αλλά και την προοπτική εξέλιξης τομέων όπως η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Αφού ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι μια χώρα με στρατηγική γεωγραφική θέση, με ισχυρή ναυτική παράδοση και με συνεχώς ακμάζουσα ναυτιλία και τουρισμό», ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε πως «ταυτόχρονα διαθέτει ένα άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και μια ενεργή τοπική βιομηχανία που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στην έρευνα και την καινοτομία. Ακόμη, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι -ως νησιωτική χώρα- έθεσε την Γαλάζια Ανάπτυξη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της και το 2012 που κατείχε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προβάλει ως κορυφαίο γεγονός την υπογραφή της «Διακήρυξης της Λεμεσού για την Γαλάζια Ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι «για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που η Γαλάζια Οικονομία μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που προωθούν την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία στους τομείς αυτούς. Η παραγωγή και μεταφορά γνώσης, η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και η ανάπτυξη υποδομών θα ωφελήσουν σημαντικά τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, ενισχύοντας τα επίπεδα απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητά τους και κατ’ επέκταση και την ανάπτυξή τους».

Η δημιουργία στη Λάρνακα Νέας Σχολής Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος στη Θαλάσσια Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισε «αναμένεται να καλύψουν σε ένα σημαντικό βαθμό τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο ιδρυμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας στις Θαλάσσιες και Ναυτικές Επιστήμες, συντελώντας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς και νέων και καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας».

Επιπρόσθετα ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους «κρίνεται αναγκαία και η ενθάρρυνση και ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα γύρω από τέτοιες δράσεις. Η καθιέρωση του βραβείου «Πυργοτέλης Ζώητος» αποτελεί επίσης ένα βήμα προς την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ιδιωτών σε ζητήματα Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, επιβραβεύοντας εκείνους που μέσα από τις προσπάθειες τους και τα έργα τους συμβάλλουν στην πρόοδο του τομέα αυτού».

Σημείωσε επίσης ότι «η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε οποιαδήποτε τέτοια εγχειρήματα που βοηθούν την χώρα να προοδεύσει και να επανατοποθετηθεί στον περιφερειακό αλλά και διεθνή χάρτη ως Κέντρο Προώθησης της Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας στους τομείς της Θάλασσας. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των τοπικών αρχών, των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και ιδιωτικών φορέων του τόπου μας στηρίζοντας τις προσπάθειες και δράσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στην δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της πρωτοβουλίας «Λάρνακα – Γαλάζια Πόλη» σε συνεργασία με το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, σημειώνοντας πως «όραμά μας είναι η μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και η προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή».

Πρόσθεσε πως «σήμερα ανακοινώνουμε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη δημιουργία της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η νέα Σχολή θα προσφέρει στους νέους τις απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα καθώς και σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους θαλάσσιους τομείς» οι οποίοι «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και απασχολούν ένα σημαντικό αριθμό προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύσταση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες, από Κύπρο και εξωτερικό και εκπροσώπους του Δήμου Λάρνακας και πρόσθεσε πως «οι όροι εντολής της Επιτροπής, είναι να μελετήσει και να ετοιμάσει έκθεση η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Σχολής, το μέγεθος της Σχολής σε αριθμό φοιτητών, ανάγκες στελέχωσης σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, ανάγκες στέγασης και εξοπλισμού, προϋπολογισμό του έργου και άλλα».

Σημείωσε ακόμα ότι οι εργασίες της πρώτης συνάντησης πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο από τις 3-5 Οκτωβρίου 2017, ανέφερε πως «από τα πρώτα συμπεράσματα η Επιτροπή δεν αποκλείει την ανάγκη για εξεύρεση μεγαλύτερου χώρου από αυτή του παλιού Λεπροκομείου (Στέγη Αγίου Χαραλάμπους)» και είπε ότι «υπάρχουν διάφορες επιλογές οι οποίες εξετάζονται. Ήδη από το 2018, μεταπτυχιακοί θα ξεκινήσουν μαθήματα στη Λάρνακα και άρχισαν οι ενέργειες για την προσωρινή διευθέτηση τους σε αναγκαίους χώρους».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λάρνακας έκανε αναφορά και στη δημιουργία του «Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας – MaRITeC-X (Marine and Maritime Research, Innovation, Technology Centre of Excellence)» στην Κύπρο και είπε ότι «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής και επιχειρηματικής αριστείας σε τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας με συγκριτικά πλεονεκτήματα για την κυπριακή οικονομία».

Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί, δηλαδή τη «δημιουργία του Blue Career Center της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο θα εδρεύει στη Λάρνακα με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου και άλλα σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Σημείωσε επίσης πως «σε συνεργασία με το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και άλλους φορείς και κυβερνητικά Τμήματα, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός «Ενιαίου θαλάσσιου πάρκου στο κόλπο της Λάρνακας», συνδυάζοντας τόσο υφιστάμενες υποδομές όπως το αρχαίο Ναυάγιο του Μαζωτού, το ναυάγιο Ζηνοβία και το νέο τεχνητό ύφαλο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Ορόκλινης όσο και στην αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου μπροστά από το Αεροδρόμιο, κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας στη λειτουργία του αεροδρομίου και στους χρήστες της περιοχής».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές της Λάρνακας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι του ΤΕΠΑΚ και του ΕΒΕ Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα