Η Κομισιόν "στριμώχνει" την Ουγγαρία για ΜΚΟ & Πανεπιστήμια

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, λόγω του αμφιλεγόμενου νόμου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανισμών και την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων.

Ένα μήνα πριν, ο Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς είχε προειδοποιήσει για τις συγκεκριμένες δύο παραβάσεις και σήμερα το Κολέγιο έλαβε την απόφαση να στείλει προειδοποιητική επιστολή (πρώτο στάδιο της διαδικασίας) για το πρώτο θέμα και επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο της

διαδικασίας) για το θέμα των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έκρινε ότι ο νόμος για τις ΜΚΟ, παρεμποδίζει αδικαιολόγητα τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποτρέψει τις ΜΚΟ από τη συγκέντρωση κεφαλαίων και θα περιορίσει την ικανότητά τους να εκτελούν το έργο τους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο νόμος εισάγει επίσης αδικαιολόγητους και δυσανάλογους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες απαιτήσεις καταχώρισης, υποβολής εκθέσεων και δημοσιότητας που προβλέπονται από τον νόμο, δημιουργούν διακρίσεις και διοικητικό φόρτο και επιβάρυνση για τη φήμη αυτών των οργανώσεων. Τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν αποτρεπτικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση από το εξωτερικό και να δυσκολεύουν τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ να τη λάβουν.

Επιπλέον, ο νόμος εγείρει επίσης ανησυχίες όσον αφορά τον σεβασμό του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Δεν επιτυγχάνει δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων διαφάνειας και του δικαιώματος των δωρητών και των δικαιούχων να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό αφορά ειδικότερα την απαίτηση να παρέχονται στις ουγγρικές αρχές τα ακριβή ποσά των συναλλαγών και λεπτομερείς πληροφορίες για τους δωρητές, οι οποίες στη συνέχεια δημοσιοποιούνται από τις Αρχές.

Η Ουγγαρία έχει ένα μήνα προθεσμία να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή.

Σε σχέση με τον νόμο για την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων, ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς ξεκαθάρισε ότι ο ουγγρικός νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιορίζει δυσανάλογα τα πανεπιστήμια στη λειτουργία τους και πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό δίκαιο το συντομότερο.

"Περιμένουμε μια αντίδραση από τις ουγγρικές αρχές μέσα σε ένα μήνα. Εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο", δήλωσε ο Επίτροπος.

Η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει στην Ουγγαρία επιστολή αιτιολογημένη γνώμη - το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει - επειδή ο τροποποιημένος νόμος δεν συμβιβάζεται με την ελευθερία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχουν υπηρεσίες και να εγκατασταθούν οπουδήποτε στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η νέα νομοθεσία αντιβαίνει στο δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της ελευθερίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομική προστασία της Ένωσης Υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς εμπορικού δικαίου.

Μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση της απάντησης της Ουγγαρίας στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν της 27ης Απριλίου, η Κομισιόν διατηρεί τα συμπεράσματα της εις βάθος νομικής εκτίμησης και των συζητήσεων της Ακαδημίας στις 12 Απριλίου και 26 Απριλίου 2017 που οδήγησαν στην κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει.

Η Ουγγαρία διαθέτει τώρα ένα μήνα για να κοινοποιήσει στην Κομισιόν τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα