Κεντρική Επιτροπή, δημοσκόπηση και οι θέσεις Σπανού

Κρίσιμες οι πρώτες εμφανίσεις Σπανού και οι δημόσιες τοποθετήσεις του, αναφέρουν πηγές εντός ΑΚΕΛ. Στις Ομάδες Βάσης πλέον μεταφέρεται το ενδιαφέρον.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, 17 μέλη τάχθηκαν εναντίον της υποψηφιότητας Σπανού, 6 άτομα τήρησαν αποχή και 67 μέλη τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας, όπως ενημερώνουν εντός ΑΚΕΛ. Ένας αριθμός 20 μελών δεν παρευρέθηκε ή δεν ψήφισαν

στην Κεντρική Επιτροπή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που παρευρέθηκαν μόνο σε μικρό μέρος της συνεδρίασης και αποχώρησαν χωρίς να ψηφίσουν.

Πλέον οι Ομάδες Βάσης θα έχουν τον λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους, με καταληκτική ημερομηνία τις 24 Ιουνίου. Αν παραστεί ανάγκη, ενδεχομένως να δοθεί παράταση μέχρι τις 26-27 Ιουνίου.

Αποτελέσματα Δημοσκόπησης

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης με ποιοτικά κυρίως χαρακτηριστικά, τα οποία είχαν να κάνουν με το

κατά πόσο μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ μια τέτοια επιλογήαν γνωρίζουν τον Μιχάλη Σπανό και τις θέσεις τουαν μια τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους από άλλους χώρουςαν μια τέτοια επιλογή συσπειρώνει άτομα που δηλώνουν απογοητευμένοι και απαξιώνουν τους πολιτικούς, έτσι ώστε να τον ψηφίσουν.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική κρίνουν εντός ΑΚΕΛ την τάση που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία δείχνει ότι τα 2/3 των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις εκλογές 2016, είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια τέτοια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά Σπανού. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει την τάση που υπάρχει και μέσα στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα στη συνεδρία.

Η δημοσκόπηση, ωστόσο, έχει αρνητικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό όσοι απάντησαν στη δημοσκόπηση δεν γνώριζαν τον Μιχάλη Σπανό, ούτε και τις θέσεις του.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, πολλές αντιδράσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από απλούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, με κύριο αντικείμενο τις διαφωνίες που θεωρούν ότι υπάρχουν στα ζητήματα της Οικονομίας με τον Μιχάλη Σπανό.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πηγές εντός ΑΚΕΛ, καθιστούν την πρώτη εντύπωση από τις εμφανίσεις του εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικό συστατικό για τη δημιουργία εντυπώσεων, αποτελούν επίσης οι θέσεις που θα επιλεγούν να βγουν στο προσκήνιο σε πρώτο στάδιο, όπως και το χρονικό σημείο στο οποίο θα εξαγγείλει την υποψηφιότητα ο Μ.Σπανός.

Πάντως, θα πρέπει να θεωρηθεί πλέον ως δεδομένο, ότι για το Σπανό αποτελεί προϋπόθεση η στήριξη του ΑΚΕΛ για να έχει μια δυναμική η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Αυτό δίνει το στίγμα ότι ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες να προλάβουν κομματικές διαδικασίες, σε σχέση με την εξαγγελία της υποψηφιότητας.

Οι θέσεις σύγκλισης ΑΚΕΛ - Μιχάλη Σπανού

Στη συνεδρία παρουσιάστηκαν επίσης συγκεκριμένες θέσεις Σπανού, όπως τις έχει συζητήσει με το ΑΚΕΛ, ως επιχειρήματα για να πείσουν για την επιλογή του Πολιτικού Γραφείου:

Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η οικονομία να βασίζεται σε συγκυριακούς παράγοντες και παρά το ότι άρχισε δειλά δειλά να ανακάμπτει σε κάποιους τομείς η οικονομία, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκυριακούς παράγοντες.Κάνει λόγο για επενδύσεις με προοπτική σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και μιλά για βιώσιμη ανάπτυξη.Ορθή αναδιανομή του πλούτου στην κοινωνία. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, καθολική και ποιοτική υγεία για όλους, καθολική και ποιοτική παιδεία για όλους.Υποστηρίζει τη διαφύλαξη και σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων και δεν θεωρεί ορθή την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστο δίχτυ προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Σπανός τάσσεται εναντίον της αποξένωσης της κρατικής περιουσίας και υπέρ της μεγιστοποίησης της αξίας της με ορθολογική διαχείριση, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με τρόπο που να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα της κρατικής ή ημικρατικής υπηρεσίας.Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, με τεχνολογικές και άλλες καινοτομίες που να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες, που να μειώνουν γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα