Η γη δέχθηκε στα σπλάχνα της τον φονευθέντα Λευτέρη Ιωαννίδη

Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λ/σια η κηδεία ενός ακόμη αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή Λευτέρη Αποστόλου Ιωαννίδη από την Παλουριώτισσα.

Ο Ιωαννίδης έπεσε ηρωικός μαχόμενος στη μάχη Νεάπολης Τράχωνα. Τα οστά του βρέθηκαν στον τόπο της θυσίας του και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Η κηδεία θα τελεστή στις 11 στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην

Λευκωσία.

Ο Ελευθέριος πριν από την τουρκική εισβολή διέμενε με την οικογένεια του στην Παλλουριώτισσα. Όταν ξέσπασε η Τουρκική εισβολή παρουσιάστηκε από τους πρώτους στο 9ο Τακτικό Συγκρότημα, στο Γυμνάσιο Κύκκου.

Για την κανονική του θητεία στην Εθνική Φρουρά είχε καταταγεί πέντε χρόνια πριν, το 1969, αφού είχε γεννηθεί στις 7 Μαρτίου του 1951.

Επικήδειο λόγο ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Στον επικήδειο του, ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, το ιστορικό της άνανδρης δολοφονίας του ήρωα Λευτέρη Ιωαννίδη.

"Το απόγευμα της παρουσίασης του στην εφεδρεία, την ημέρα της εισβολής, μεταφέρθηκε μαζί με αριθμό άλλων εφέδρων στην περιοχή στην περιοχή Ομορφίτας-Τράχωνα – Νεάπολης – Βορείου Πόλου, η οποία βρισκόταν υπό την ευθύνη του 3ου Λόχου του 251 Τάγματος Πεζικού.

Στην αρχή τοποθετήθηκε σε φυλάκιο της Ομορφίτας και επιλέγηκε από το Διοικητή του Λόχου, το σημερινό Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λόττα, ως υπεύθυνος τροφοδοσίας των φυλακίων με τρόφιμα, νερό και πολεμοφόδια.

Καθώς από τις πρώτες ώρες της εισβολής, ολόκληρη η περιοχή δεχόταν τις σφοδρές επιθέσεις Τουρκοκυπρίων ενόπλων και τμημάτων του Τουρκικού στρατού που είχαν εν τω μεταξύ αποβιβαστεί, και κάθε κίνηση στους δρόμους θεωρείτο άκρως επικίνδυνη, ο Ελευθέριος, με την αποφασιστικότητα που τον διέκρινε, έφερνε με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε τροφοδοτώντας με ό,τι χρειαζόταν τα φυλάκια και τους άνδρες που τα επάνδρωναν, ιδιαίτερα στην Ομορφίτα και τη Νεάπολη. Τις άλλες ώρες βρισκόταν στο φυλάκιο στο οποίο είχε ταχθεί και απέκρουε με τους συμπολεμιστές του τις τουρκικές επιθέσεις.

Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου, στις 4 η ώρα, ανακοινώθηκε η επίτευξη εκεχειρίας και τότε ο Ελευθέριος μαζί με άλλους τρείς άνδρες του φυλακίου, μετέβησαν σε ένα σπίτι που δεν το είχαν εγκαταλείψει οι ένοικοι του για να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, αφού τους είχαν εξαντληθεί.

Παρόλη την κατάσταση εκεχειρίας, ξαφνικά η περιοχή άρχισε να βάλλεται με όλμους από τα τουρκικά στρατεύματα. Όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε νέο ισχυρό κύμα τουρκικής επίθεσης, αυτή τη φορά με ακόμα πιο βαρύ οπλισμό και ενισχυμένα στρατιωτικά τμήματα".

Βλέποντας τα νέα δεδομένα, συνέχισε ο Υπουργός "οι τέσσερεις άνδρες αποφάσισαν να επιστρέψουν στο φυλάκιο τους ανά δύο άτομα, σε διαφορετικό χρόνο αναχώρησης, για πιο μεγάλη ασφάλεια. Αρχικά αναχώρησαν για το φυλάκιο οι δύο εκ των τριών άλλων εφέδρων της ομάδας, και μετά, με διαφορά μισής περίπου ώρας, ο Ελευθέριος με τον τέταρτο έφεδρο.

Ενώ ο Ελευθέριος μαζί με τον άλλον έφεδρο κατευθύνονταν προς το φυλάκιο τους, στο οποίο η πρώτη ομάδα είχε ήδη φτάσει, διαπίστωσαν ότι τις βολές όλμων είχε ακολουθήσει πράγματι μεγάλη επίθεση από τουρκικά στρατιωτικά τμήματα και είχαν δοθεί οδηγίες για οπισθοχώρηση, αφού ο κίνδυνος να περικυκλωθούν τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή, ήταν πλέον περισσότερο από ορατός.

Ο δύο έφεδροι ενώθηκαν με τους άλλους άνδρες της Εθνικής Φρουράς, σε μια προσπάθεια να φθάσουν σε ασφαλισμένες περιοχές. Ήταν σε αυτή τη χρονική στιγμή που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χάθηκαν τα ίχνη του Ελευθέριου, όπως και του δεύτερου έφεδρου που οπισθοχωρούσε μαζί του.

Οι υπόλοιποι άνδρες του φυλακίου τους κατόρθωσαν να φθάσουν με ασφάλεια σε ελεγχόμενες από την Εθνική Φρουρά περιοχές".

Σε ομαδικό τάφο τα λείψανα του Λ.Ιωαννίδη

Τα λείψανα του Ελευθέριου βρέθηκαν σε μαζικό τάφο μαζί με τα οστά 15 άλλων συμπατριωτών μας στην περιοχή των φυλακών των κατεχομένων, στον Τράχωνα. Πολύ κοντά εντοπίστηκε και ένας άλλος μαζικός τάφος 20 άλλων συμπατριωτών μας, για αρκετούς από τους οποίους υπάρχει μαρτυρία ότι ήταν εν ζωή μετά τη σύλληψη τους.

"Μας συγκλονίζουν και μας προκαλούν πόνο όλες οι περιπτώσεις των αγνοουμένων μας. Η μνήμη τους μας παραπέμπει στη σκληρή πραγματικότητα που έζησε η πατρίδα μας με τον πατριδοκτόνο συνομωσία που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου και άνοιξε τις κερκόπορτες για να ακολουθήσει αμέσως μετά η καταστροφή με την Τουρκική εισβολή". είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα