Η γενική απεργία απασχολεί τις εφημερίδες στα κατεχόμενα

Κοινό θέμα αποτελεί σήμερα στον τ/κ Τύπο η γενική απεργία στην “επαρχία” Λευκωσίας της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, ενώ στα πρωτοσέλιδα αναφορά γίνεται στο Κυπριακό και τη Διάσκεψη της Γενεύης τον Γενάρη, στην οικονομία, στις περικοπές και μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση και “δημόσιο τομέα”, έγγραφο της τουρκικής Πρωθυπουργίας για ζητήματα οικονομίας και εκπαίδευσης που αφορούν το ψευδοκράτος κ.α.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Η θάλασσα του ψέματος”, γράφει ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο

στη Γενεύη θα γίνει υπό τη σκιά της ήττας της δύσης στο Χαλέπι και εκτιμά ότι η ήττα της Τουρκίας στη Συρία θα έχει αντίκτυπο στη Διάσκεψη (της Γενεύης). Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του Πενταδάκτυλου με τρύπα σε σχήμα καρδιάς και γράφει “από τη Λευκωσία θα βλέπουμε τη θάλασσα”, επικριτικό σχόλιο για την παράνομη και συνεχή λατόμευση στο βουνό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται η γενική απεργία στη Λευκωσία που διοργάνωσε η συνδικαλιστική πλατφόρμα.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Οι πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για τη λύση”, αναφέρεται σε ομιλία της Καίτης Κληρίδου στο διεθνές “πανεπιστήμιο” Κύπρου, όπου ήταν καλεσμένη ως υπεύθυνη για τους απόδημους και τις θρησκευτικές ομάδες (θέση από την οποία έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό). Αλλού γράφει ότι ο “πρωθυπουργός” Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι οι επιπλέον υπερωρίες πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στον “δημόσιο τομέα”. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μπαίνει σήμερα ο θεμέλιος λίθος στις εγκαταστάσεις για την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου στα κατεχόμενα.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ψαλίδι στους μισθούς των δασκάλων”, αναφέρεται στην απόφαση του “υπουργείου παιδείας και πολιτισμού” να εξακριβώσει ποιοι εκπαιδευτικοί δεν εφαρμόζουν το νέο ωράριο λειτουργίας των σχολείων και να τους μειώσει τους μισθούς, με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να μιλούν για προσπάθεια εκφοβισμού των μελών τους. Αλλού γράφει ότι ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε σε ανησυχίες του για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και επέκρινε το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει, λέγοντας ότι οι Ε/κ πήραν ό,τι ήθελαν στο τραπέζι. Σε άλλο θέμα και στο άρθρο του Διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, Μπασιαράν Ντουζγκιούν, αναφέρει ότι η τ/κ εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» πήρε απόφαση να κλείσει και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα υπάρχει μόνο διαδικτυακά.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δεν είναι καλή η πορεία!”, γράφει ότι αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα των δηλώσεων δύο πρώην “υπουργών δημοσιονομικών”, Ερσίν Τατάρ και Μπιρικίμ Οζγκιούρ μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων Hür İş, Γιακούπ Λατίφογλου, στην ερώτηση πώς πάει η οικονομία. Αλλού γράφει ότι το “τμήμα περιβάλλοντος” ακύρωσε σχέδιο επαναχρησιμοποίησης των ορυκτών αποβλήτων στο μεταλλείο CMC, κρίνοντας από τις σχετικές περιβαλλοντικές εκθέσεις και του τουρκικού πανεπιστημίου Τσιουκούροβα στα Άδανα ότι ελλοχεύει κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι το “υπουργικό συμβούλιο” έλαβε απόφαση αναβολής για 60 ημέρες της απεργίας της “πολιτικής άμυνας” που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας στην “επαρχία” Λευκωσίας.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κείμενο υποταγής”, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη από την εφημερίδα του εγγράφου που ετοίμασε ο αρχισύμβουλος στην τουρκική Πρωθυπουργία για την Κύπρο και αφορά τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο “δημόσιο” και τις υποτροφίες των “πανεπιστημίων”. Αλλού γράφει ότι σήμερα στη Λευκωσία η ζωή θα σταματήσει λόγω της γενικής απεργίας. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι στον “νότο” επικροτείται μια πολυεθνική δύναμη για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα