Η Γενεύη 2 μονοπωλεί στον τ/κ Τύπο

Το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στα πλαίσια των προετοιμασιών για την Γενεύη, η επιστολή του Τ/κ ηγέτη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία περιγράφονται οι ανησυχίες αλλά και οι προτάσεις του εν όψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό, οι οδικές εργασίες στην κατεχόμενη Λευκωσία που έχουν στόχο την αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης, αλλά και ο θάνατος Τ/κ επιχειρηματία, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ιδού

το έγγραφο», αναδημοσιεύει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Γράφει, ακόμα, ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του κατεχόμενου Αγίου Ερμολάου λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τα λατομεία που λειτουργούν στην περιοχή. Αναφορά γίνεται και στον θάνατο Τ/κ επιχειρηματία, του οποίου η κηδεία θα γίνει σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μεγάλες οι ανάγκες αίματος», γράφει ότι η μειωμένη ποσότητα αίματος που συγκεντρώνεται με τις αιμοδοσίες δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των θαλασσαιμικών. Όπως αναφέρεται, κάθε μήνα υπάρχει ανάγκη για 1500-2000 μονάδες αίματος, ενώ συγκεντρώνονται μόνο οι 800 μονάδες. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρματζί σχετικά με τις νέες οδικές εργασίες του «δήμου», που στόχο έχουν τη μείωση της οδικής κίνησης στους δρόμους. Αναφέρεται ακόμα σε έκκληση που απηύθυνε ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ στους δύο ηγέτες για να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η επιστολή λύνει τον γόρδιο δεσμό», αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στα χέρια της την επιστολή, στην οποία γίνεται αναφορά στις ανησυχίες αλλά και στις προτάσεις της τ/κ πλευράς και στην οποία ο Τ/κ ηγέτης τονίζει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και να μην χαθεί η ευκαιρία στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι έχασε τη μάχη για τη ζωή ο γνωστός Τ/κ επιχειρηματίας Οζέρ Μπογιατσί μετά την παραμονή του σε νοσοκομείο στις ελεύθερες περιοχές λόγω προβλημάτων υγείας. Αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισδοχή σε ιδιωτικά σχολεία στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα παρουσιάζει τους μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία.


Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η μεγαλύτερη επιτυχία», αναφέρεται στην περίπτωση του 13χρονου Μεχμέτ, ο οποίος, ενώ από την ηλικία των 7 παλεύει με καρκίνο και χρειάστηκε να απουσιάζει από το σχολείο του για μήνες για θεραπεία στο εξωτερικό, εντούτοις κατάφερε να εξασφαλίσει θέση σε ιδιωτικό σχολείο στην κατεχόμενη Κερύνεια και να δώσει μήνυμα αισιοδοξίας στα παιδιά που παλεύουν με ασθένειες. Αλλού γράφει ότι ικανοποιημένοι έμειναν οι ψαράδες που μαζεύτηκαν χθες στον κατεχόμενο Άγιο Γεωργίο, αφού τα δίχτυα τους γέμισαν με ψάρια. Αναφέρεται, ακόμα, στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και γράφει ότι, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο Μακρόν θα εξασφαλίσει τις 445 θέσεις στη Βουλή από τις 577.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μείωση κατά 100 χιλιάδες», αναφέρει ότι μειώνεται ο αριθμός των αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα, αφού κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός τους μειώθηκε από τις 370 χιλιάδες στις 270 χιλιάδες και αυτό οφείλεται κυρίως στην ξηρασία και στην οικονομική κατάσταση. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση της προσφοράς για την ανέγερση νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η «λανθασμένη» διαδικασία που ακολούθησε η «επιτροπή προσφορών». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αφού ήδη ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του «εισαγγελέα» και της «αστυνομίας». Αλλού γράφει ότι το χρέος του «δήμου» κατεχόμενης Αμμοχώστου βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αφού ήδη το χρέος του ξεπερνά τα εννέα εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 2,5 εκατ. Ευρώ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα