Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για άνοιγμα νέων κεφαλαίων

Η έκθεση για την πρόοδο της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας, που ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει γεύση και ταυτότητα εν δυνάμει λύσης και αντικαθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία με μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς να κατοχυρώνεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η κοινή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αντιθέτως, έχουν αφεθεί ανοικτά παράθυρα έτσι ώστε να δοθούν

μέσω της "μετεξέλιξης" ερμηνείες για διάδοχο κράτος ή κράτη, δηλαδή για παρθενογένεση, όπως επιδιώκει η Τουρκία.

Λύση και απουσία ασφαλιστικών δικλείδων

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία εκκρεμεί τροπολογία, που επιδιώκει όπως συμπεριληφθεί μνεία περί του ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η τροπολογία αυτή έχει τη σημασία της, αλλά δεν απαλείφει τις γκρίζες ζώνες που δημιουργήθηκαν ως προς τη λύση του Κυπριακού, αφού ακόμη και αν εγκριθεί δεν θα περιληφθεί στην κυρίως παράγραφο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά σε άλλη, ώστε να είναι αποδυναμωμένη. Σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού, η έκθεση περιλαμβάνει τις διατάξεις της 11ης Φεβρουαρίου, καθώς και τη "μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της, χωρίς να προδικάζει την τελική συμφωνία, σε συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο". Στην παράγραφο αυτή δεν έγιναν δεκτές οι εξής τροπολογίες:

1. Για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 καθορίζει.

2. Για τις ανησυχίες που θα πρέπει να προκαλούνται από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για παρθενογένεση.

3. Για την υιοθέτηση σαφούς θέσης ότι υπάρχει ένας και μόνο λαός.

Η απουσία των ανωτέρω ασφαλιστικών δικλείδων δεν αφήνει ερμηνείες μόνο περί δυο λαών, αλλά και ερμηνείες από την τουρκική πλευρά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην λογική και πρακτική των διάδοχων συνιδρυτικών κρατών, δηλαδή της παρθενογένεσης.

Αποχώρηση Αττίλα, έποικοι, ΑΟΖ και Αμμόχωστος

Στο κείμενο υπάρχουν μια σειρά θετικών στοιχείων για το Κυπριακό, που ξεκινά από την καταδίκη του εποικισμού ως την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ στην ΑΟΖ τους και στην αποχή από ενέργειες, που είναι δυνατό να προκαλέσουν ένταση και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες για δημοκρατική λύση στο Κυπριακό. Ακόμη γίνεται αναφορά στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και στο θέμα των αγνοουμένων (άνοιγμα τουρκικών στρατιωτικών αρχείων), ενώ καλείται η Άγκυρα να συνδράμει ενεργά στη λύση του Κυπριακού, καθώς και να εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο. Περάν τούτων, δίδονται τα εύσημα στους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων για τις άοκνες προσπάθειες, που καταβάλλουν για λύση του Κυπριακού και χαιρετίζεται η εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη για εισαγωγή της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ.

Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και Πρωτόκολλο 10

Άλλο ένα σκιώδες σημείο στο ψήφισμα είναι η αναφορά την εφαρμογή του κεκτημένου, αμέσως μετά τη λύση, στο τουρκοκυπριακό συνσιτών κράτος. Το θέμα αυτό εμπίπτει και ρυθμίζεται ρητώς από το Πρωτόκολλο 10 επί τη βάσει του οποίου εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ με αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Καμιά αναφορά δεν υπάρχει σε επίσημο νομικό κείμενο του Συμβουλίου, ως τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, για την εφαρμογή του στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Άνοιγμα κεφαλαίων και τελωνειακή ένωση

Στο πλαίσιο συζήτησης που διενεργήθηκε ψες στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να ανοίξει νέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα 23, 24 και 31 που αφορούν στη δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς στην ασφάλεια. Βεβαίως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να παρακαμφθεί η διαδικασία και τα δικαιώματα των κρατών μελών όπως είναι το βέτο σε επίπεδο Διακυβερνητικής. Σημειώνεται ότι στο ψήφισμα για την Τουρκία, υπάρχουν σχετικές αναφορές για το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς και εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ. Και συμβαίνει αυτό, την ίδια στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, που συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της τελωνειακής ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα