Η επόμενη ημέρα της κατάθεσης Ορφανίδη στη Βουλή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών, αναφορικά με τα όσα ελέχθησαν από τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί των λεγομένων του κ. Ορφανίδη,

ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την πορεία των ερευνών που διεξάγονται για την κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την άποψη ότι η χθεσινή παρουσία του κ. Ορφανίδη στη Βουλή επιβεβαιώνει τα τραγικά λάθη που έγιναν και οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της χρεωκοπίας.

Επιπλέον τόνισε πως η αλόγιστη πιστωτική επέκταση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος διαχρονικά, χωρίς ουσιαστικά να εξετάζεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι επενδύσεις σε αμφιβόλου ποιότητας θυγατρικές και άλλες επενδύσεις και συσσώρευση κεφαλαίων σε συγκεκριμένη αγορά, όπως τα ελληνικά ομόλογα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις διεθνείς πρακτικές διασποράς κινδύνου ήταν από τους ουσιαστικούς παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και κάτι», η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που περιμένει ο κόσμος είναι η κάθαρση. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι σημαντικός αλλά δεν είναι αρκετός. Όλοι όσοι είναι υπαίτιοι για την κατάσταση πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χθες παρουσιάστηκε από τον κ. Ορφανίδη μια γενική εικόνα, επισημαίνοντας ότι αυτή η εικόνα δίνεται από την δική του πλευρά. «Έχουν προετοιμαστεί ένας σωρός ερωτήσεων, πέραν από τον καταιγισμό που δέχτηκε εχθές ο πρώην Κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό που κρατάω από χθες είναι ότι οι συνέπειες της κωλυσιεργίας ήταν καταστροφικές», είπε.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι όλοι θα έπρεπε να νιώθουν ευτυχείς που ο κ. Ορφανίδης βρέθηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής και ότι δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων. Τόνισε ωστόσο πως εν τέλει δε δόθηκαν απαντήσεις.

«Το μόνο στο οποίο επιδόθηκε εχθές ήταν το γνωστό αντιακελικό παραλήρημα. Ελπίζω να δώσει απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Είπε πολλά, αλλά για τις δικές του ευθύνες δεν είπε τίποτα. Ξεκίνησε να μας πει για τον έλεγχο που θα γινόταν αναφορικά με τα πεπραγμένα του την περίοδο που ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και καταλήξαμε να μας λέει για το Μαρί. Αυτό που ήθελε να κάνει, είναι να βγάλει τίτλο για τις εφημερίδες», σημείωσε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο κ. Ορφανίδης, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος τον οποίο είχε διορίσει το κράτος για πέντε χρόνια για την επίβλεψη του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να ακουστεί, ενώ όσα πει θα πρέπει στη συνέχεια να ελεγχθούν.

«Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής θα πρέπει να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα και στην Αστυνομία. Η εισαγγελία είναι βαρυφορτωμένη. Έπρεπε να ενισχυθεί και δεν ενισχύθηκε. Ένας δικηγόρος της εισαγγελίας έχει 13 ακροάσεις την ημέρα» είπε, προσθέτοντας ότι μετά το πέρας της κατάθεσης του κ. Ορφανίδη, η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί με κλήση για κατάθεση και άλλων ατόμων, όπως οι πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκης Καζαμίας και Χαρίλαος Σταυράκης.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα