Η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας έπληξε την Ιαπωνία

Στο μηδέν υποχώρησε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, ενώ μειώθηκαν και πάλι οι δαπάνες των νοικοκυριών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα απειλεί την ήδη αβέβαιη εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αναγκαστεί να ανακοινώσει περαιτέρω

μέτρα στήριξης της οικονομίας εντός του έτους για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη ύφεση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία συρρικνώθηκε κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Την Παρασκευή, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές φρέσκων τροφίμων, ήταν σταθερός σε μηνιαία βάση, καθώς οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων και άλλων ειδών ενέργειας έπληξαν το Τόκιο το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για αύξηση των τιμών.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο μετά τη μείωση κατά 2,0% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει το ιαπωνικό Υπουργείο.

Οι δύο μηνιαίες μειώσεις ακολουθούν την ισχυρή αύξηση 4,8% που σημειώθηκε το Μάιο και η οποία έδωσε κάποια ελπίδα για τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης – που ήταν η πρώτη στα τελευταία 17 χρόνια – στόχευε στο να βοηθήσει να μειωθεί κάπως το τεράστιο εθνικό χρέος, ωστόσο, έπληξε τις καταναλωτικές δαπάνες και οδήγησε σε σύντομη ύφεση την οικονομία, από την οποία εξήλθε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε εκ νέου κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα, των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών στην Ιαπωνία και της επιβράδυνσης των εξαγωγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα