Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του διευθυντή της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού για τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών, οι εξελίξεις στην υπόθεση ανταλλαγής πυροβολισμών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η ανακάλυψη οστών από τη ΔΕΑ στο αναποδογυρισμένο όχημα στην κατεχόμενη Κερύνεια αλλά και η οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους είναι μερικά από τα θέματα που σήμερα προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Το φιάσκο των δικαστηρίων”, γράφει ότι

ο Ισμέτ Φελέτ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2014 προκάλεσε σοβαρή σωματική βλάβη στον Αλί Τσουλόκ, αφού τον ξυλοκόπησε, παρά το ότι συνελήφθη και κατηγορήθηκε εντούτοις αφέθηκε ελεύθερος και έκτοτε έχει παρουσιαστεί ήδη 14 φορές ενώπιον του “δικαστηρίου” και η υπόθεση έχει αναβληθεί και τις 14 φορές. Γράφει ακόμα ότι ενώ κάθε χρόνο οι ασθενείς με καρκίνο αυξάνονται, εντούτοις στα κατεχόμενα δεν υπάρχει καμία υποδομή στήριξης και περίθαλψης των καρκινοπαθών αφού δεν λειτουργεί μονάδα χημειοθεραπείας ενώ δεν υπάρχουν ούτε ογκολόγοι χειρούργοι. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου της νεολαίας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Αχμέτ Ασλίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην παιδεία όλων των νέων, λέγοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του αναλφαβητισμού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αυξάνεται το βάρος του χρέους”, αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της λεγόμενης κεντρικής τράπεζας τους πρώτους μήνες του 2015 τα δάνεια αλλά και οι καταθέσεις παρουσιάζουν αύξηση. Σημειώνεται ότι η “κεντρική τράπεζα” συνεχίζει τις προσπάθειες της για ενίσχυση της οικονομίας με μια ομάδα ειδικών, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις και η υλοποίηση των μέτρων που αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, μετά και τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της κρίσης στην συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας. Αναφέρεται ακόμα στη σύλληψη του Νεμπί Κανσού, ο οποίος κατηγορείται για τη ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η εφημερίδα δεν προβάλλει άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Άφαντη η αστυνομία”, δίνει συνέχεια στο περιστατικό της ανταλλαγής πυροβολισμών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και γράφει ότι συνεχίζει η οικογένεια του Αχμέτ Ουτσάνοκ να κατηγορεί την “αστυνομία” ότι δεν έκανε το καθήκον της και να προστατεύσει το γιο της από κτύπημα της αντίπαλης φατρίας. Γράφει ακόμα ότι το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο προειδοποίησε την “κυβέρνηση” ότι θα πρέπει να πληρώσει το μισό του 13ου μισθού αφού αναμένεται και άλλη υποχώρηση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη του δράστη της ληστείας στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο οποίος απειλώντας το θύμα με μαχαίρι απέσπασε το ποσό των 160 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 50 χιλιάδες ευρώ).

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Εντατικοί ρυθμοί για τους αγνοούμενους”, αναφέρεται σε δηλώσεις του βοηθού του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ, Μουράτ Σοϊσάλ, στην εφημερίδα σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στο όχημα που βρέθηκε αναποδογυρισμένο στην κατεχόμενη Κερύνεια ανακαλύφτηκαν χθες οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο άτομα. Γράφει ακόμα ότι ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακινζτί θα ενημερώσει στις 17 Σεπτεμβρίου την λεγόμενη βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο τέως “υπουργός” οικονομικών Ζερέν Μουνγκάν είπε ότι μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει και οικονομική λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Στόχος η ένωση στον ηλεκτρισμό το 2016”, αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του διευθυντή της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων Μεχμέτ Σαλίχ Γκιουρκάν, ότι οι εργασίες για “τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βορρά και νότου”- κατά την έκφρασή του - συνεχίζονται ενώ οι εργασίες στην κατεχόμενη Μια Μηλιά αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Γράφει ακόμα ότι η ένωση Τ/κ ιατρών σε ανακοίνωση της αναφέρεται στη σημασία δημιουργίας μιας ομάδας ειδικών για την εφαρμογή της στρατηγικής για τον καρκίνο ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει μονάδα περίθαλψης καρκινοπαθών παιδιών. Γράφει ακόμα ότι για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι στην ΤΑΣΕΛ (εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και κρασιών) συνεχίζουν την απεργία τους ενώ οι συντεχνίες ανακοίνωσαν ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα