Η ΕΚΥΣΥ περιμένει υπογραφή ΠτΔ για την σύνταξη χηρείας σε άντρες

Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η ΕΚΥΣΥ για το αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τον τροποποιημένο νόμο με βάση τον οποίο όλοι οι άντρες που έχασαν τη σύζυγό τους δικαιούνται σύνταξη χηρείας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε ότι, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να διορθώσει σωστά τη νομοθεσία, θα πρέπει να δεχτεί την τροποποίηση που έγινε κατά πλειοψηφία.

«Έχουμε μια έγνοια, από τη στιγμή που ο

ΔΗΣΥ δεν τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας. Ωστόσο, αν θεωρηθεί από πλευράς Προέδρου ότι η παρέμβαση του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων είναι αντισυνταγματική, από τη στιγμή που επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να πούμε ότι αντισυνταγματική είναι και η νομοθεσία που υπάρχει, καθώς κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών, ενώ τώρα θα κάνει διάκριση και μεταξύ αντρών», είπε.

Όσον αφορά στο επιπρόσθετο κόστος, ο κος Σκαρπάρης παραδέχτηκε μεν ότι θα υπάρξει, ωστόσο τόνισε ότι κάθε τρία χρόνια πραγματοποιείται αναλογιστική μελέτη, με τη Βουλή να εγκρίνει ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών από το 2024 μέχρι το 2034, αν κριθεί αναγκαίο να αυξηθεί κατά 1% το σύνολο της εισφοράς, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Στην παρατήρηση ότι χωρίς περιορισμούς ενδεχομένως να ξοδεύεται ένα ποσό το οποίο είναι αμφίβολο αν τα ταμεία του κράτους έχουν τη δυνατότητα να το δαπανήσουν, ο κος Σαρπάρης απάντησε ότι η νέα νομοθεσία θα ισχύσει από τη στιγμή που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που απασχολεί την ΕΚΥΣΥ.

«Θα γίνει η μελέτη και αν χρειαστεί θα γίνει μια μικρή αύξηση στις εισφορές», τόνισε.

Ερωτηθείς από πότε οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά με το αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη χηρείας, απάντησε ότι σε 15 ημέρες ο νόμος θα πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δημοκρατίας κι έπειτα θα δοθούν σχετικές οδηγίες από την ΕΚΥΣΥ για το πώς ο καθένας μπορεί να χειριστεί το θέμα.

«Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο, ωστόσο, άφηνε τους χήρους συνταξιούχους εκτός, διότι η πρόνοια του νομοσχεδίου έλεγε ότι δικαιούχοι θα είναι όσοι χάσουν τη σύζυγό τους από την 1 Ιανουαρίου του 2018 και μετά. Ωστόσο, η τροπολογία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων έχει διορθώσει αυτή τη στρέβλωση, η οποία θα ήταν μια νέα αδικία και στρέβλωση κατά των ανδρών, και από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει σε όλους ανεξαιρέτως τους άντρες χήρους συνταξιούχους να μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα