Λιλλήκας: Κίνδυνος από αναθεώρηση όρων εντολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ (VID)

Είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι από την αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απ’ ό,τι από την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα, ενώ, παράλληλα, είπε και τη δική του άποψη για το γλωσσάρι.

Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα το 2004. «Το πρώτο ζήτημα αφορά τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το δεύτερο, το ενδεχόμενο μη ανανέωσης της θητείας της - δηλαδή την

αποχώρηση». Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, είναι εύκολο να παρθεί τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για διαδικαστικούς λόγους, αφού οι ΗΠΑ με τον Τραμπ έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των ειρηνευτικών αποστολών, επικαλούμενοι οικονομικούς όρους. «Για την Κύπρο δεν έχει πραγματικό κόστος η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού ένα μεγάλο μέρος το καλύπτει η Κύπρος και η Ελλάδα, και είναι μικρή η δύναμη. Αν όμως αποχωρήσει, τότε το μήνυμα που θα σταλεί προς τη Διεθνή Κοινότητα είναι ότι το Κυπριακό έχει λυθεί επί του εδάφους και ότι ο ΟΗΕ δεν το θεωρεί μέσα στα σημαντικά προβλήματα, με ένα μεγάλο κίνδυνο να καταταγεί το θέμα μέσα στα μη επιλύσιμα προβλήματα».

«Η αποχώρηση θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους αλλά και προκλήσεις και δεν έχω αμφιβολία ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κατοχικός στρατός του Αττίλα θα επιχειρήσει να κερδίσει εδάφη μέσα στη Νεκρά Ζώνη και περιοχές όπως το Λήδρα Πάλας, το αεροδρόμιο Λευκωσίας, που ήταν υπό τον έλεγχο της Κ.Δ. πριν το 1974», είπε.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Λίλλήκα, είναι εφικτή η αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωση της θητείας για άλλους 6 μήνες. Αν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο, τότε η παρουσία τους τερματίζεται».

Σχετικά με την αλλαγή των όρων εντολής, ο κ. Λιλλήκας είπε πως είναι δύσκολο να το πετύχουν και είναι κάτι που επιδιώκουν οι Βρετανοί. «Ξεκίνησε να μας δείχνει αυτό τον μπαμπούλα μετά το 2004 και ο ΟΗΕ έχει δυστυχώς στον προϋπολογισμό του ένα κεφάλαιο για ενδεχόμενο ανανέωσης των όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με σωστές κινήσεις από Γαλλία και Ρωσία, μπορούν να ασκήσουν βέτο και να παρεμποδίσουν την όποια αλλαγή των όρων εντολής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιλλήκας εξήγησε για ποιο λόγο είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι από την αναθεώρηση των όρων εντολής απ’ ό,τι από την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Για το γλωσσάρι, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής. «Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης, και είναι θέματα της Επιτροπής Εσωτερικών», επεσήμανε.

Δεν είναι αθώα κίνηση (το γλωσσάρι), είπε ο κ. Λίλλήκας. «Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τα πιο απλά αλλά και σοβαρά προβλήματα που άπτονται του Κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα, για να επιλύσουμε με σεμινάρια ψυχολογίας, όπως επιχειρούσαν πριν κάποια χρόνια από την Ουάσιγκτον.

Το Κυπριακό δεν οφείλεται σε παρεξήγηση, για να το επικοινωνήσεις με επικοινωνιακά κόλπα και λέξεις. Είναι θέμα εισβολής και κατοχής και γεωπολιτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με το να αλλοιώνουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια δεν θα τερματίσουμε την κατοχή, αλλά θα πετύχουν το αντίθετο: Να μας εξοικειώσουν μαζί της.

Keywords
Τυχαία Θέματα