Η εκδοχή ΥΠΕΞ για «διακοπή συνομιλιών» στο Μοντ Πελεράν 1

Την εκδοχή του έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφορικά με τα περί «διακοπής» των στο «Μοντ Πελεράν 1» το Νοέμβριο του 2016.

Κληθείς να σχολιάσει τις τότε κατηγορίες από πλευράς πολιτικού αρχηγού ότι η δική μας πλευρά βρήκε δικαιολογίες για να αποχωρήσει από τον διάλογο ο κ. Κασουλίδης σημείωσε: «Άστε τον πολιτικό αρχηγό δεν θα συζητήσω δεν έχει καμία σχέση, διότι στη συνέχεια έγινε ”Μοντ Πελεράν 2”, έγινε Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και προχωρήσαμε και στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς

αν υπήρξαν δικαιολογίες για να φύγουμε ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι αυτά είναι «ιστοριοδιφίες».

Για να προσθέσει: «Υπήρξαν δικαιολογίες για να φύγουμε... Τι σχέση έχει; Αφού επιστρέψαμε ξανά. Πήγαμε ξανά. Δεν ματαιώθηκαν».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ:Συντεταγμένες για ολόκληρη την ΑΟΖ αν η Τουρκία... -VID

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Κασουλίδη, ότι δηλαδή υπήρξε δικαιολογία για να αποχωρήσουμε από το «Μοντ Πελεράν 1» αλλά αυτό είναι άνευ ουσίας καθότι ακολούθησαν κι άλλες διασκέψεις για την Κύπρο, έριξε νερό στον μύλο των προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης καλεσμένος στην συνέχεια της ίδιας εκπομπής δήλωσε:

«Ο κ. Κασουλίδης έχει επιβεβαιώσει ότι ο λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Αναστασιάδης για να διακόψει τις διαπραμγατεύσεις στο “Μοντ Πελεράν 1”, ήταν ότι του το ζήτησε το ΑΚΕΛ και ο Γενικός του Γραμματέας. Απαράδεκτο, δεν είπε την αλήθεια στην άλλη πλευρά και στα Ηνωμένα Έθνη για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις».

Στο ερώτημα αν όσα έγιναν τότε είναι άνευ ουσίας, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε: «Είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων αγαπητή Κατερίνα, που μας οδήγησαν στο χειρισμό τον απαράδεκτο, τον καταστροφικό χειρισμό στο Κραν Μοντάνα. Γιατί από εκεί ξεκινήσαμε να βλέπουμε τις επόμενες εκλογές, τις επικείμενες Προεδρικές και όχι τις επόμενες γενιές».

Ο κ. Λουκαΐδης επέμεινε στο ίδιο ζήτημα τονίζοντας ότι πράγματα ήταν πολύ θετικά για την πλευρά μας από το «Μοντ Πελεράν 1» και οι χειρισμοί του Προέδρου έδειξαν ότι θυσίασε για χάρη της Προεδρικής καρέκλας την προοπτική να φτάσουμε είτε μια λύση είτε να εκθέσουμε την Τουρκία.

Αντικρούοντας τις όποιες αιχμές του συναδέλφου του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι από τη μια το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι δεν έμεινε στον Μοντ Πελεράν για να αποδεχτεί κι άλλα ενώ από το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου ότι τα έδωσε όλα.

Ο βουλευτής τους ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται στο μέσο αυτών των δυο χώρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα