Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πρόωρους θανάτους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης από 2.5 μικρά-ΡΜ2.5) ευθύνεται για επιπλέον 3.3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους λόγω κυρίως καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, ανά το παγκόσμιο, αλλά κυρίως στην Ασία, σύμφωνα με το άρθρο στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό NATURE.

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει

πως το Ινστιτούτο Κύπρου μαζί με το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Max Planck Institute for Chemistry και το King Saud University της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσαν από κοινού άρθρο στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό NATURE (δείκτη απήχησης 42.35) σχετικά με τη συνεισφορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρόωρη θνησιμότητα, ανά το παγκόσμιο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι καθηγητές Jos Lelieveld και John Evans υπολόγισαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση (αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης από 2.5 μικρά-ΡΜ2.5) ευθύνεται για επιπλέον 3.3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους λόγω κυρίως καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, ανά το παγκόσμιο, αλλά κυρίως στην Ασία.

“Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 οφείλεται σε αέριες εκπομπές γεωργικών δραστηριοτήτων. Το μοντέλο που δημιούργησαν υπολόγισε ότι οι πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ΡΜ2.5 αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050”, προστίθεται.

Επίσης, παρουσίασαν δεδομένα που αναδεικνύουν τη σημαντική συνεισφορά των καταιγίδων φυσικής σκόνης σε αυξημένα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος.

Τα ευρήματα του συγκεκριμένου άρθρου ήδη δημοσιεύονται σε παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα όπως το Associated Press.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα