Γ. Εισαγγελέας: Να επανεξεταστεί η ευρύτητα της ασυλίας

Θέμα επανεξέτασης της ευρύτητας της ασυλίας η οποία δίδεται στους Βουλευτές από το Σύνταγμα τίθεται μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Ο κ. Κληρίδης απαντούσε σε ερωτήσεις εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας του σώματος για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βουλευτή ΔΗΣΥ Αντρέα Θεμιστοκλέους.

Σε ερώτηση αν ισχύει η άρση της ασυλίας του κ. Θεμιστοκλέους σε περίπτωση επανεκλογής του, απάντησε ότι

«η άρση της ασυλίας ισχύει για όσο διάστημα και για το συγκεκριμένο σκοπό της εκδίκασης των υποθέσεων, οι οποίες θα διερευνηθούν και αναμένεται να αρθούν ενώπιον του δικαστηρίου».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι «δεν είναι θέμα χρονικής διάρκειας». Είναι, διευκρίνισε, «ένα μεμονωμένο γεγονός η άρση ασυλίας, το οποίο καθιστά δυνατή την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, την καταχώριση ενδεχόμενα κατηγορητηρίου, την εκδίκαση της υπόθεσης και σε περίπτωση καταδίκης την επιβολή ποινής».

Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «σίγουρα το συντομότερο».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στην απόφαση του Ανωτάτου εγείρεται θέμα ότι για ορισμένες πράξεις δεν θα έπρεπε να ζητείται η άδεια του για άρση της ασυλίας, ο Γενικός Εισαγγελέας υπενθύμισε ότι «αυτή ήταν και η δική μου θέση που είχα θέσει και στη δική μου αγόρευση».

Μετά την απόφαση αυτή, συνέχισε, «πιστεύω ότι τίθεται θέμα επανεξέτασης του όλου θέματος, δηλαδή της ευρύτητας με την οποία δίδεται ασυλία στους Βουλευτές από το Σύνταγμα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη κάποιων τουλάχιστον περιοριστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει όπως η άρση της ασυλίας να γίνεται από τα κοινοβούλια των χωρών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, με κύρια την εισήγηση της Επιτροπής Βενετίας, η οποία αν τη διαβάσει κάποιος ουσιαστικά λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ασυλία». Κι εκεί, πρόσθεσε, «που κάποια κράτη κρίνουν ότι πρέπει να υπάρχει, πρέπει να είναι σε ένα περιορισμένο βαθμό και ουσιαστικά να σχετίζεται με τα θέματα άσκησης καθηκόντων και όχι με άλλα θέματα».

«Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θα κινηθούμε κι εμείς», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα