Η 'θυμωμένη' Τουρκία για την ανάγνωριση γενοκτονίας Αρμενίων

Yπό τον φόβο μιας τουρκικής αντίδρασης, οι βουλευτές της Γερμανίας συνεδριάζουν σήμερα για να εγκρίνουν ψήφισμα, με το οποίο θα αναγνωρίζεται ρητά η σφαγή των Αρμενίων το 1915/16 από τους Οθωμανούς.

Ήδη η Γερμανία μετρά μία "αποτυχημένη" προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας, αφού πέρυσι είχε αναβάλει την αναγνώριση, φοβούμενη και πάλι το ξέσπασμα της Άγκυρας.

Την διαφωνία της για το ψήφισμα τόνισε εκ νέου η Τουρκία, αυτήν τη φορά, δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τηλεφωνικά

την ανησυχία του στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Η προειδοποίηση (ή για άλλους απειλή) ήταν ξεκάθαρη: "Αν η Γερμανία πέσει σ’ αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, οικονομικές, πολιτικές, εμπορικές και στρατιωτικές. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη".

Χτισμένη στην άμμο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Παρεμβατικός ήταν και ο πρόεδρος της Αρμενίας, ο οποίος ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές, μέσω της εφημερίδας Βild, να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου.

"Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν", είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν . "Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο", δήλωσε. Είπε μάλιστα ότι αυτή η συμφωνία (σημ. ΕΕ-Τουρκίας) είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και πως με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα.

To ψήφισμα αναφέρεται στις σφαγές έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως "γενοκτονία" την ώρα που η Τουρκία δεν παραδέχεται ότι πρόκειται για γενοκτονία, ούτε αναγνωρίζει την αξιοπιστία των σχετικών επιστημονικών συμπερασμάτων.

Παρά τις αντιδράσεις όλα δείχνουν πως η γερμανική βουλή θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Εξάλλου, πρόκειται για ένα κοινό αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βλέμματα είναι διεθνώς στραμμένα στο γερμανικό κοινοβούλιο, όλα, με έμφαση στην πιθανή σύγκρουση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Βερολίνου:

Turkey says German vote on Armenian 'genocide' a 'test of friendship' https://t.co/urkCxpie5Q pic.twitter.com/XPfvYDdxK2

FRANCE 24 (@FRANCE24) June 2, 2016

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα