Η απειλή της τρομοκρατίας πέρασε τον ατλαντικό

Με την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας να έχει περάσει τον Ατλαντικό, Πεντάγωνο και State Department κάλεσαν τις οικογένειες του προσωπικού τους στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα μέλη των οικογενειών του στρατιωτικού, διπλωματικού και κυβερνητικού προσωπικού, που εργάζονται στη Σμύρνη, τη Μούγλα και τα Άδανα, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης Ίντσιρλικ, καλούνται να επιστρέψουν στην Αμερική, για λόγους ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου, Peter Cook''Η απόφαση επιτρέπει την εκ προθέσεως ασφαλή επιστροφή τους απο τη Νοτιοανατολική Τουρκία,

λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια της περιοχής....Η απόφαση δεν λήφθηκε εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης απειλής, αλλά λόγω των τεκταινομένων στην περιοχή''.

Η απόφαση έχει την έγκριση τόσο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, όσο και του State Department, το οποίο ήδη εξέδωσε οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η χρονική στιγμή, ωστόσο, που Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο προέβησαν στην ανακοίνωση, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Η οδηγία συνέπεσε όχι μόνο με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και με τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, μεταξύ των οποίων, και η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Καμία σύνδεση ανάμεσα στα γεγονότα υπάρχει, ξεκαθάρισε το State Department

O εκπρόσωπος του "State Department"' John Kirby ανέφερε πως 'H απόφαση λήφθηκε ανεξάρτητα από τη Σύνοδο για τα πυρηνικά και την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον των Τούρκων Αξιοματούχων. Καμία απολύτως σύνδεση δεν υπάρχει. Έγινε στη βάση απειλής για την ασφάλεια και της ανησυχίας μας για την ασφάλεια Αμερικανών πολιτών, είτε είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι, είτε όχι, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία''.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικού τύπου στην Τουρκία, έκαναν λόγο για συνωμοσίες και αμερικανική απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Τζον Κίρμπι να αποκαλύπτει ότι ο Τζόν Κέρι ενημέρωσε προηγουμένως τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την απόφαση και τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή.

Στο μεταξύ, 10 μέρες μετά τα φονικά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, το διεθνές αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ αναμένεται να επαναλειτουργήσει αύριο, παρόλο που οι εργασίες αποκατάστασης θα χρειαστούν μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις πτήσεις εντός ζώνης Σένγκεν και προς την Αφρική, ενω περιορισμένος θα είνα ο αριθμός των επιβατών που θα εξυπηρετούνται. Απο τους 5000 επιβάτες που εξυπηρετούνταν ανα ώρα, πρό των επιθέσεων, θα εξυπηρετούνται μόνο 800.

Keywords
Τυχαία Θέματα