Η ανακολουθία των κυβερνώντων

Ορθώς η παρούσα Κυβέρνηση τροχοδρομεί εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις και τομές στον δημόσιο τομέα. Η υπέρογκη δημόσια υπηρεσία, η διαφθορά και οι κομματικές συνδιαλλαγές αποτελούν τροχοπέδη στην ορθή ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας μας. Η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών, των επιχειρήσεων και δυνητικών επενδυτών ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την οικονομία και εν τέλει το ίδιο το κράτος, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στις προσδοκίες του λαού.

Η αναξιοκρατία στους διορισμούς και προαγωγές στον δημόσιο τομέα, πλήττουν ριζικά την παραγωγικότητα καθώς οι άξιοι

και ικανοί περιθωριοποιούνται, για να ελίσσονται και να ανελίσσονται τα λαμόγια του κομματικού σωλήνα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μικρό νησιώτικο κράτος, χρειάζεται μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, που να εξυπηρετεί τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης και της προόδου στον τόπο. Μια δημόσια υπηρεσία που να εκπέμπει αξιοπιστία και επαγγελματισμό για να προσελκύει τις πιο συμφέρουσες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της. Το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού της, την ιδιότητά της ως κράτους μέλους της Ε.Ε., τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τον πολιτισμό της και τόσα άλλα. Επιβάλλεται να απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Μια ανταγωνιστική και ελεύθερη οικονομία, όπου το κράτος θα ωθεί την καινοτομία και την έρευνα, την ανάπτυξη με βάση σύγχρονο σχεδιασμό και που θα εποπτεύει τη σωστή εφαρμογή των κανόνων της αγοράς για να προστατεύει τον ανταγωνισμό και να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Λιγότερο και ποιοτικότερο κράτος, χαμηλότερη φορολογία για επανεκκίνηση της παραγωγικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι το λιγότερο κράτος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αποδυνάμωσή του. Αντιθέτως, ένα αποτελεσματικότερο κράτος είναι και πιο ισχυρό.

Αυτά έχουν, υποτίθεται, ως επίκεντρο της οικονομικής τους πολιτικής κυβερνώντες και ΔΗΣΥ.

Και ενώ ελέω της οικονομικής κρίσης κάποιες από τις διαχρονικές στρεβλώσεις της οικονομίας βαίνουν προς εξορθολογισμό και πορευόμαστε πολιτεία και λαός, με πολλές θυσίες, προς ανοικοδόμηση των δομών της οικονομίας για αποφυγή επανάληψης μιας νέας κατάρρευσης της οικονομίας, η Κυβέρνηση αυτού του τόπου και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας επιμένουν ακόμα στον ακατανόητο στόχο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) των «Συνιστώντων Κρατών» και το Σχέδιο Ανάν.

Ένα μοντέλο λύσης που, πέρα από την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων που θα προκύψει συνεπεία των εγγυημένων εθνοτικών πλειοψηφιών επί εδάφους και πληθυσμού των λεγόμενων «Συνιστώντων Κρατών», θα μεγιστοποιήσει τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργία του κράτους.

Η ομοσπονδία θα τριχοτομήσει θεσμούς και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που θα προβλέπονται στο πλαίσιο των νέων κρατικών μορφωμάτων που θα προκύψουν, θα δημιουργούν εκ φύσεώς τους ένα μη φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Οι εθνοτικές ποσοστώσεις δε που θα υπάρχουν στον δημόσιο τομέα, δεν θα προάγουν την παραγωγικότητα και δεν θα προωθούν την αξιοκρατία αλλά θα αναπαράγουν και θα εντείνουν τα υπάρχοντα θεσμικά προβλήματα.

Οι τρεις δημόσιες υπηρεσίες, οι τέσσερεις βουλές, οι τρεις αστυνομίες, οι τρεις κυβερνήσεις, το Προεδρικό Συμβούλιο και τα Υπουργικά Συμβούλια των συνιστώντων κρατών και τα τόσα άλλα θεσμικά όργανα που θα συσταθούν με την υιοθέτηση του μοντέλου της ΔΔΟ θα αποτελούν ένα μόνιμο βαρίδι στην οικονομία και στην ορθή ανάπτυξή της. Και όλα αυτά στην Κύπρο των 240 χλμ. μήκους. Ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί να συντηρεί όλους αυτούς τους τριπλούς κρατικούς μηχανισμούς, θύμα των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων και της συνθηκολόγησης της πολιτικής μας ηγεσίας.

Ουδείς σώφρων άνθρωπος επενδύει σε χώρες χωρίς ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και ένα σύγχρονο δικαιϊκό σύστημα που να παρέχει νομική βεβαιότητα και σιγουριά. Και επειδή βάση διαπραγμάτευσης και κεντρική φιλοσοφία του υπό εκκόλαψη σχεδίου λύσης αποτελεί το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί κάποιος παρά να είναι καχύποπτος με τις εποικοδομητικές ασάφειες που θα υπάρχουν στη νέα τάξη πραγμάτων που θα επέλθει. Ήδη υπάρχουν δείγματα γραφής. Η κάθε πλευρά ερμηνεύει το Κοινό Ανακοινωθέν, τα θέματα κυριαρχίας, των περιουσιών, τη διζωνικότητα, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το περιουσιακό κ.ο.κ. με τον τρόπο που εξυπηρετεί τις διαχρονικές της θέσεις. Την επαύριον, όμως, θα τα βρούμε μπροστά μας και το κράτος θα παραλύει χωρίς επαρκείς μηχανισμούς επίλυσης διεξόδων με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνώντες και μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το επερχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα αποτελέσει τη μαγική οικονομική συνταγή και θα ξεκινήσει να βρέχει χρήματα. Κάποιοι ανιστόρητοι δε ευελπιστούν να γίνουμε το Χονγκ Κονγκ της Τουρκίας. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Το κράτος μοναδικό σκοπό υπάρξεως έχει την εξυπηρέτηση της πατρίδας. Αντί να κατρακυλούμε στην κατηφόρα των διαχρονικών επιδιώξεων των Τούρκων για προτεκτορατοποίηση της Κύπρου, δημιουργώντας ένα οικονομικό και όχι μόνο εξάμβλωμα με σημαία την ΔΔΟ, επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα κακώς έχοντα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, για τις οποίες κάποιοι αντιδρούσαν και προειδοποιούσαν και να κτίσουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος με ενιαία οικονομία, που θα ωθεί την πρόοδο και ευημερία του λαού. Χωρίς διακρίσεις.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - Δικηγόρος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα