Η αλήθεια που είπε (και δεν είπε) ο Σωφρόνης…

Μία μεγάλη αλήθεια είπε (καλύτερα παραδέχθηκε) στην διάσκεψη τύπου του αγώνα με την Ομόνοια ο προπονητής του Απόλλωνα Σωφρόνης Αυγουστή: πως η ομάδα του αγωνιζόταν κάτω από μεγάλη πίεση. «Πράγματι η ομάδα έπαιζε με πίεση. Πρέπει να προστατεύσουμε την ομάδα γιατί όλη την βδομάδα άκουσα ότι δεν κέρδισε ντέρμπι, αλλά δεν άκουσα ότι δεν έχασε ντέρμπι. Είναι κρίμα γιατί έχει δρόμο, να βάζουμε τόση πίεση στην ομάδα…», ήταν τα λόγια που, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν από τον Κύπριο τεχνικό.


Ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους ασκείται πίεση στην ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουν τόση

σημασία. Η ουσία και η αλήθεια που δεν είπε ο προπονητής του Απόλλωνα, είναι πως η πίεση αποτελεί μόνιμο και αναπόσπαστο συνοδό των ομάδων που έχουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό.

Όντως, το γεγονός πως, μέχρι στιγμής, ο Απόλλωνας δεν κέρδισε κανένα παιχνίδι με αντίπαλο της πεντάδας δεν αποτελεί λόγο μεγάλης ανησυχίας. Αφενός γιατί αυτό μπορεί ν’ αλλάξει στην συνέχεια του πρωταθλήματος και αφετέρου γιατί υπάρχουν απτά παραδείγματα στο παρελθόν που πιστοποιούν πως ο τίτλος δεν περνά μόνο μέσα από τα ντέρμπι. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο μόνιμος πρωταθλητών των τελευταίων ετών ΑΠΟΕΛ ο οποίος αρκετές φορές σ’ αυτήν την πενταετή κυριαρχία του, δυσκολεύτηκε στα λεγόμενα ντέρμπι παιχνίδια.

Την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που διεκδικούν τίτλους και τις ομάδες που τελικά τους κατακτούν, κάνει η σωστή διαχείριση της πίεσης που αναμφίβολα προκαλεί ο πρωταθλητισμός. Αυτό ενδεχομένως να είναι και το «κλειδί» των επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η ικανότητα που απέκτησαν οι «γαλαζοκίτρινοι» να διαχειρίζονται την πίεση πέρασε σε ολόκληρο του οικοδόμημα του συλλόγου αλλάζοντας το λεγόμενο DNA της ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα