Αγανάκτηση Βαρθολομαίου για την διάδοση νεοναζιστικών τάσεων

Την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την επανεμφάνιση και διάδοση νεοναζιστικών τάσεων και κινημάτων στο σημερινό κόσμο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης,

σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, επισήμανε ότι το εκδοθέν βιβλίο αποτυπώνει, στις 1188 σελίδες του, «τας ειδεχθεστάτας σελίδας απανθρωπίας της ιστορίας, αι οποίαι συνδέονται με το "Ολοκαύτωμα" και ειδικώτερον με τον εκτοπισμόν και αφανισμόν του 90% των Ελλήνων Εβραίων εις το στρατόπεδον συγκεντρώσεως, καταναγκαστικής εργασίας και εξοντώσεως, Άουσβιτς, το σύμβολον του ριζικού κακού και της απυθμένου θηριωδίας».

Το Άουσβιτς, συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «είναι η απόδειξις, μέχρι ποίου σημείου καταστροφικότητος και βιαιότητος δύναται να φθάση ο άνθρωπος, όταν καταστή έρμαιον πλύσεως εγκεφάλου και ρητορικής του μίσους, όταν νεκρωθούν τα συναισθήματά του και στερεύσουν αι δημιουργικαί του δυνάμεις. Η εικών, την οποίαν έχομεν διά τον άνθρωπον, καθορίζει την συμπεριφοράν μας προς αυτόν".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «οφείλομεν να αγωνισθώμεν άπαντες, πρόσωπα και λαοί, κράτη και διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών, τα ανθρωπιστικά κινήματα, αι θρησκείαι και η Εκκλησία, διά την ειρήνην και την δικαιοσύνην, διά τον σεβασμόν της ελευθερίας και της αξιοπρεπείας του ανθρώπου, διά να μη βιώση η ανθρωπότης νέα Ολοκαυτώματα».

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται για τη νίκη της αγάπης εναντίον της μισανθρωπίας, για την ειρήνη, για την συνεργασία των θρησκειών, για την προστασία του ανθρώπου, ανέφερε. Η χριστιανική πίστη, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ανάχωμα εναντίον των τάσεων αντικειμενοποιήσεως του ανθρώπου, του "ηγαπημένου του Θεού", και αρνήσεως του σεβασμού της ιερότητος του προσώπου του».

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδίκασε, για άλλη μια φορά, κάθε μορφή ρατσισμού, φυλετικού μίσους αλλά και κάθε ιδεολογία που προωθεί την επιβολή της ισχύος ενός ανθρώπου σε έναν άλλο άνθρωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα