Η KPMG Κύπρου απαντά στις προκλήσεις των Οικ. Επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο «Προκλήσεις των Οικογενειακών Επιχειρήσεων και Πρόσφατες Αλλαγές στη νομοθεσία Φ.Π.Α.», που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Παραλιμνίου το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Νοεμβρίου 2017. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την KPMG Κύπρου και κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Δημήτρης Βάκης, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου και επικεφαλής του τμήματος Οικογενειακών Επιχειρήσεων και ο κ. Χάρης Χαραλάμπους, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου και επικεφαλής

του τμήματος Έμμεσης Φορολογίας.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο κ. Πάρης Θεοφάνους, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου με έδρα το γραφείο Παραλιμνίου, δηλώνοντας: «Η KPMG Κύπρου βρίσκεται κοντά στις οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με τη διεξαγωγή αυτού του σεμιναρίου. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες, συνεργάτες αλλά και την αγορά ευρύτερα, για διάφορα θέματα που τους απασχολούν».

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Βάκη, ο οποίος αφότου ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που συναντούνται κατά κανόνα στις πλείστες οικογενειακές επιχειρήσεις, εστίασε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζοντας εισηγήσεις για την επίτευξη πραγματικής επιχειρηματικής επιτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα της διαδοχής και της ομαλής μετάβασης στην νέα γενεά μονοπώλησε το ενδιαφέρον. «Τα πορίσματα των ερευνών έδειξαν ότι παρουσιάζονται αρκετά εμπόδια στο δρόμο των οικογενειακών επιχειρήσεων προς την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα ελάχιστες από αυτές να επιβιώνουν πέρα από την τρίτη γενεά. Απαιτείται ένας προσεκτικός σχεδιασμός ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της ηγεσίας στη νέα γενεά», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Βάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Χαραλάμπους ανέλυσε διεξοδικά τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία του Φ.Π.Α. και απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα των παρευρισκομένων. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκε η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ σε μεταβιβάσεις μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης στα πλαίσια άσκησης οικονομικής δραστηριότητας καθώς και σε μισθώσεις ακινήτων σε πρόσωπα που εξασκούν φορολογητέες συναλλαγές. Επιπλέον επεξηγήθηκαν οι πρόσφατες αλλαγές σε σχέση με το μειωμένο συντελεστή 5% για απόκτηση ή ανέγερση μόνιμης κατοικίας, ληξιπρόθεσμες οφειλές, επικείμενες αλλαγές στο τομέα των οργανωτών τουριστικών περιηγήσεων, διαδικασία προσφυγής στο Εφοριακό συμβούλιο και πληροφορίες που αφορούν αναδιαρθρώσεις ή κατασχέσεις ακινήτων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Με την επιβολή ΦΠΑ στις μισθώσεις ακινήτων, δίνεται τώρα η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διεκδικούν το φόρο εισροών. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει όφελος του φόρου εισροών, μπορεί να επιλέξει, αφού πρώτα ενημερώσει τον έφορο φορολογίας, να μην επιβάλει ΦΠΑ στις μισθώσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλάμπους.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο ξενοδοχειακός, ανάπτυξης γης, βιομηχανίας κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα