H ζωή της Μισέλ Ομπάμα στο Financial Times Magazine

Μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στo περιοδικό Financial Times, η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Η Μισέλ Ομπάμα, μιλάει για τη δική της αποστολή, να βοηθήσει τα κορίτσια, από όλο τον κόσμο να έχουν μια καλή μόρφωση. Όταν ρωτήσεις την Μισέλ Ομπάμα, τι θα ήθελε να γνωρίζουν περισσότερο, οι έφηβες κόρες της, καθώς μεγαλώνουν στην Αμερική, η απάντηση είναι απλή: «Πάντα λέω στα κορίτσια μου: «Χρησιμοποιήστε

την φωνή σας. Μιλήστε στην κοινότητά σας, όταν βλέπετε μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί. Πείτε, σκληρές αλήθειες που άλλοι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι για να πουν».

Η Μισιέλ Ομπάμα, όπως είναι γνωστό αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Από το Μάρτιο, έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Καμπότζη και το Κατάρ για την προώθηση του έργου «Αφήστε τα κορίτσια να μάθουν». Το έργο αυτό, είναι μια πρωτοβουλία για να βοηθήσει μερικά από τα 30 εκατομμύρια έφηβες κοπέλες, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ένα δίκτυο, 7.000 εθελοντών του Σώματος Ειρήνης, θα επιδιώξει την ηγεσία των κοινοτήτων, για τη μείωση των φραγμών που εμποδίζουν τα κορίτσια από το να έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Έχοντας, ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχω συναντήσει τόσα πολλά κορίτσια που εργάζονται τόσο σκληρά για να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευσή τους», λέει η Ομπάμα.

To έργο "Αφήστε τα κορίτσια να μάθουν" θα επικεντρωθεί αρχικά σε 13 χώρες - Αλβανία, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Αιθιοπία, Γεωργία, Γκάνα, Μολδαβία, Μογγολία, Μοζαμβίκη, Ταϊλάνδη, Τόγκο και Ουγκάντα - πριν επεκταθούν σε άλλες χώρες.

Το εν λόγω έργο, περιλαμβάνει, επίσης, συνεργασίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν το έργο, για να ενισχύσουν στην προσπάθεια αυτή.

Στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος, Flotus και Potus - Ο κώδικας του Λευκού Οίκου για τη πρώτη κυρία και τον πρόεδρο των ΗΠΑ - τόνισαν τα οφέλη που προέρχονται από την εκπαίδευση, αλλά αναφέρθηκαν και στα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου, και στη συνέχεια έκαναν λόγω για την επέκταση της οικονομία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο κερδίζουν υψηλότερους μισθούς και να μεγαλώνουν σε πιο υγιείς οικογένειες, ενώ όταν περισσότερα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, αυξάνεται το GDP ολόκληρης της χώρας» λέει η Ομπάμα.

Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα, στο Σικάγο, στη δεκαετία του 1960 και 1970, έχει επίγνωση από πρώτο χέρι, για τον καταλυτικό ρόλο της εκπαίδευσης. "Η οικογένειά μου δεν είχε πολλά χρήματα, και κανένας από τους γονείς μου δεν είχε πτυχίο, αλλά ήταν αποφασισμένοι να μου παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και πραγματικά, η εκπαίδευση ήταν πάντα για μένα - το σημείο εκκίνησης για κάθε ευκαιρία που είχα στη ζωή μου», λέει η Ομπάμα στους FT.

Αναφορικά, η Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον, γεννήθηκε το 1964, τη χρονιά που ο ήρωας των πολιτικών δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Από μικρή ηλικία, αυτή και ο αδελφό της Κρέγκ, μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο. Ο πατέρας της ήταν χειριστής αντλίας σε εργοστάσιο νερού και η μητέρα τους φρόντιζε. Οι γονείς της, επικεντρώθηκαν στο να εξασφαλίσουν το μέλλον εκείνης και του αδελφού της, με το να του παρέχουν μια καλή εκπαίδευση, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τυχόν φυλετικά εμπόδια.

Στη συνέχεια, πήρε τα κατάλληλα εφόδια και πήγε να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο του Princeton και Harvard. «Συνάντησα ανθρώπους, οι οποίοι πίστευαν ότι ένα κορίτσι σαν κι εμένα από ένα υπόβαθρο εργατικής τάξης, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή σε ένα διάσημο πανεπιστήμιο, και δεν θα πρέπει καν να μπει στον κόπο να κάνει αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή», λέει η Ομπάμα.

«Όταν για πρώτη φορά πήγα στο κολέγιο, ένιωσα εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είχα καμία ιδέα για το πώς να επιλέξω τα μαθήματά μου - ή ακόμα και πώς να πάω στην πανεπιστημιούπολη. Ήμουν διστακτική στο να μιλώ στην τάξη, επειδή δεν ήμουν σίγουρη, αν θα είχα πάντα τη σωστή απάντηση. Μετά από λίγο, κατάλαβα ότι είχα εξίσου πολλά να πω, και έτσι ξεκίνησα να συμμετέχω στις συζητήσεις της τάξης».

Η Ομπάμα λέει, ότι οι άνδρες σε κάθε οικογένεια, πρέπει επίσης να δώσουν τα κατάλληλα εφόδια στους εφήβους, όσον αφορά "ευαίσθητα" θέματα, όπως ο καταναγκαστικός γάμος των παιδιών, η βία λόγω φύλου, και άλλες φλέγον ζητήματα, που συμβάλλουν στην πρόληψη, παρέχοντας στα κορίτσια μια καλή εκπαίδευση.

Μάλιστα η Μισέλ Ομπάμα, αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις της απένταντί στην οικογένεια της και για τον σύζυγό της που λείπει πολλές ώρες απο το σπίτι. Η Μισέλ δήλωσε: «Ο Μπάρακ, έλειπε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υπηρετούσε στη Γερουσία και έκανε προεκλογική εκστρατεία. Η όλη κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολη - για τον ίδιο και για εμάς. Έχει λείψει στα κορίτσια, το να έχουν συχνά τον μπαμπά τους κοντά τους, αφού στις καθημερινές στιγμές της παιδικής τους ηλικίας δεν ήταν εκεί, και για εμένα ήταν ένας αγώνας στο να καλύψω τα κενά τους».

Τα γυναικεία πρότυπα, έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή της πρώτη κυρίας.

«Έχω τόσα πολλά γυναικεία πρότυπα που θα χρειαστούν μέρες για μένα να τις απαριθμήσω όλες! Αλλά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, θα ήθελα να πω ότι η μαμά μου, είναι πραγματικά το πρότυπό μου », λέει η Μισέλ, για την μητέρα της Μάριαν Ρόμπινσον, η οποία ζει μαζί της στον Λευκό Οίκο.

«Η μαμά μου, είναι ισχυρή, στοργική, και πολύ προσγειωμένη. Κατά κάποιο τρόπο πάντα ξέρει ακριβώς το σωστό πράγμα που πρέπει να πω, έχοντας μια ιδιαίτερη σοφία, η οποία έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως εδώ χωρίς αυτή».

Η ώρα της αλλαγής, πλησιάζει για την πρώτη οικογένεια.

Το 2016, η μεγαλύτερη κόρη της Μισέλ, Μάλια, θα πάει για σπουδές. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι του χρόνου, θα υπάρχει μια άδεια θέση στο τραπέζι. Βρισκόμαστε σε άρνηση, λέει η Ομπάμα. Περίπου την ίδια ώρα, οι εκλογές των ΗΠΑ, θα παραδώσουν επίσης την αντικατάσταση του συζύγου της στο Λευκό Οίκο.

Σχετικά με το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, των Ομπάμα και τι μπορούν να κάνουν δεν είναι σίγουρο, αλλά η πρώτη κυρία εστιάζει στο να συνεχίσει τις εκστρατείες για το κοινό καλό.

Keywords
financial times, times, ομπαμα, times, ζωη, financial times, εν λόγω, ηπα, ιαπωνια, κινγκ, harvard, εκλογες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, χωρες, αδεια, αιτηση, αλβανια, βημα, γαμος, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, μητερα, οικονομια, πλαισιο, ωρα, αδικια, αιθιοπια, αμερικη, γεωργια, γινει, γκανα, γονεις, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διαστημα, δικη, δειχνει, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, εκστρατεια, εν λόγω, ερευνα, ερχεται, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, οικο, καταρ, κυρια, κινγκ, λειπει, λειψει, μαμα, μειωση, μικρο, μογγολια, μοζαμβικη, μολδαβια, νομικη, παντα, οικογενεια, ουγκαντα, πτυχιο, ρολο, σιγουρη, σιγουρο, συζυγο, συνεχεια, σικαγο, σοφια, σπιτι, σχολειο, τογκο, υγιεις, φωνη, φορα, χερι, ωρες, αγωνας, δικαιωματα, δωματιο, harvard, ηρωας, κορες, λευκο, πως να παω, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα