Γραφειοκρατικό "τείχος" βρίσκουν οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να συστήσει ομάδα εργασίας για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί «γραφειοκρατικού τείχους» που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιχειρούν να αποκτήσουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Βρετανία.

Οι αιτήσεις από Ευρωπαίους που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν στη Βρετανία ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων έχουν πολλαπλασιαστεί ενόψει του Brexit. Η βρετανική νομοθεσία ορίζει πλέον ότι η απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Ωστόσο,

η αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί αριθμεί 85 σελίδες και πολλοί αιτούντες έχουν καταγγείλει ότι η διαδικασία είναι υπερβολικά περίπλοκη.

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν αναδειχθεί μετά από τη δημοσιοποίηση περίπτωσης Ολλανδής υπηκόου που ζει στη Βρετανία επί 24 χρόνια, από την οποία ζητήθηκε εσφαλμένα να ετοιμαστεί για αποχώρηση από τη χώρα λόγω μικρών λαθών και παραλείψεων στη συμπλήρωση της αίτησης.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πρωτοβουλία της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σόφι ιν τ’ Φελντ, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Guardian επικρίνει τη βρετανική κυβέρνηση για τις δυσκολίες που δημιουργεί στην προσπάθεια των Ευρωπαίων πολιτών να εδραιώσουν δικαιώματά τους.

Η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είπε μέσα στην εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το θέμα.

Η αύξηση των αιτήσεων για μόνιμη διαμονή στη Βρετανία αποδίδεται στην ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει του Brexit, καθώς παρά τις πολιτικές πιέσεις η κυβέρνηση έχει αποφύγει να παράσχει εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων έχει αυξηθεί από 36.555 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε 56.024 κατά το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή αμέσως μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γραφειοκρατικό, Ευρωπαίοι, Βρετανία,grafeiokratiko, evropaioi, vretania