Γ.Ομήρου: Τίποτα δεν είναι όπως χθες

"Η θλιβερή κατάληξη της Διάσκεψης στην Ελβετία επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά, όχι απλώς την τουρκική αδιαλλαξία αλλά και το αμετακίνητο των τουρκικών στρατιωτικών στόχων για εσαεί επικυριαρχία – κηδεμονία επί της Κύπρου", αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος της Βουλής σε γραπτή του ανακοίνωση μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Είναι ώρα βαθιάς περισυλλογής για όλα όσα διαδραματίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις διασκέψεις στην Ελβετία. Μπορεί να αποδείχθηκε

κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ακόμα και για τους κακόπιστους τρίτους η τουρκική προπέτεια και αδιαλλαξία.

Όμως από την άλλη έχουμε επωμισθεί με επαχθή βάρη. Όπως η αντικατάσταση της Διεθνούς Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αδιαμφισβήτητης συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πενταμερή διάσκεψη. Όπως η δέσμη προτάσεων και υποχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκ περιτροπής προεδρία, για εκπτώσεις στο περιουσιακό και τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Η αρχή τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα, είναι μεν εύηχη, πλην όμως δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική. Οι υποχωρήσεις τις οποίες προτείναμε παραμένουν και θεωρούνται κεκτημένες για την τουρκική πλευρά.

Τίποτα δεν είναι όπως χτες. Έκλεισε ένας κύκλος 43 ολόκληρων χρόνων. Είναι ώρα με σωφροσύνη, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να κάνουμε μια αξιολόγηση της πορείας όλων αυτών των δεκαετιών και να διαμορφώσουμε μια καινούρια στρατηγική μετά από πανεθνική διαβούλευση.

Χρειάζεται να τονίσουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα καμφθεί, δεν θα γονατίσει και δεν θα αποδεχθεί την κατοχή. Θα συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Με σταθερή και σαφή στρατηγική και με εθνική λαϊκή ενότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα