Γκουντέρες: Σταθερή-βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία

Με την ελπίδα ότι η Κύπρος θα γίνει ακτίδα ελπίδας για το 2017, αποφάσισε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ο νέος Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες.

Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο κ. Γκουντέρες, με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί στο πλάι του δήλωσε ξεκάθαρα ότι "επιδίωξη είναι η σταθερή και βιώσιμη λύση

για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ο κ.Γκουντέρες χαρακτήρισε ως εποικοδομητική την εναρκτήρια συνεδρίαση του πρωινού, και έκανε λόγο για πραγματικό καταιγισμό ιδεών το μεσημέρι που κατέδειξε τις πολυπλοκότητες των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Τόνισε την αναγκαιότητα να εξευρεθούν οι μηχανισμοί και τα όργανα που να μπορούν να απαντήσουν με αποτελεσματικότητα στις ανησυχίες τ/κ και ε/κ, ενώ κατέδειξε ότι υπάρχει ξεκάθαρα δρόμος για να προχωρήσουμε.

Την ίδια όμως στιγμή, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεις κανείς θαύματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, είπε, για όσο χρόνο χρειαστεί για να πετύχουμε το στόχο, στο πλαίσιο φυσικά αν είναι δυνατόν αυτής της Διάσκεψης.

Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να στηρίξουν τις δυο πλευρές έτσι ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία για λύση. "Δεν επιδιώκουμε κανένα πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχουμε ατζέντα, η ατζέντα καθορίζεται από την καλύτερη δυνατή συναίνεση των πλευρών", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκουντέρες, δήλωσε την ικανοποίηση των ΗΕ για την απόλυτη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει στη διαδικασία και σημείωσε ότι "είμαστε έτοιμοι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, να εγγυηθούμε με ισχυρό τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης".

Keywords
Τυχαία Θέματα