Προτεραιότητα η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

H προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί εκ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Διονύσης Διονυσίου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ με αφορμή το σχετικό Συμπόσιο που διοργανώνεται αύριο, Παρασκευή, στο Στρασβούργο, προσθέτει ότι η στόχευση συμπίπτει με αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Διονυσίου αναφέρεται και στην προωθούμενη Σύμβαση του ΣτΕ για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, λέγοντας πως επιθυμία της Κυπριακής Προεδρίας

της Επιτροπής Υπουργών είναι να υπογραφεί τον Μάιο 2017, αν και αναγνωρίζει πως πρόκειται για φιλόδοξο εγχείρημα.

Η Λευκωσία προσδοκά ότι το Συμπόσιο που διοργανώνουν από κοινού η Κυπριακή Προεδρία και το ΣτΕ την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, στο Στρασβούργο, θα προβάλει τη Σύμβαση και θα προάγει την αποδοχή της από σημαντικό αριθμό κρατών, προκειμένου να τεθεί σύντομα σε ισχύ.

«Η Κύπρος με την πρωτοβουλία της για διοργάνωση του Συμποσίου επιθυμεί να προωθήσει τη διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προβάλλοντας τη σημαντική συνεισφορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να έχει σε αυτές τις προσπάθειες μέσω της υιοθέτησης αυτής της Σύμβασης» λέει.

Κάνει παράλληλα λόγο για «εξαιρετική συγκυρία», λόγω του γεγονότος ότι η προτεραιότητα που αποδίδει η Λευκωσία στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπίπτει με τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε επισημάνει από πέρσι την ανάγκη ενδυνάμωσης του νομικού πλαισίου που ποινικοποιεί την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παράνομη εμπορία κειμηλίων και άλλων πολιτιστικών αγαθών και αποφάσισε την ετοιμασία νέας διεθνούς ποινικής σύμβασης», σημειώνει ο κ. Διονυσίου.

Μάλιστα, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, λόγω των βιωμάτων του παρελθόντος, ενώ λέει ότι καταλυτικά ήταν και τα πρόσφατα γεγονότα, με τις καταστροφές που προκάλεσε το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» στην Παλμύρα της Συρίας και στη Νιμρούντ του Ιράκ.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα ως προς τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στις προσπάθειες για επαναπατρισμό κειμηλίων, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών αναφέρεται στην υποχρέωση να αποδείξει το κράτος πως το κειμήλιο προέρχεται από τη χώρα. «Το τεκμήριο της προέλευσης ενός κειμηλίου, κάποιου αρχαιολογικού ή θρησκευτικού θησαυρού για το οποίο υπάρχουν υποψίες πως προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα, κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να βαρύνει το κράτος αλλά εκείνον που το πωλεί ή το έχει στην κατοχή του», λέει.

Προσθέτει επίσης ότι η πώληση πολιτιστικών κειμηλίων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες δεν πρέπει να γίνεται «καλή τη πίστη» αλλά να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Ο κ. Διονυσίου στέκεται και στις προηγούμενες προσπάθειες της Λευκωσίας για το θέμα, όταν τον Σεπτέμβριο του 2016, ηγούμενη διαπεριφερειακής ομάδας χωρών κατά την 33η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπόβαλε και πέτυχε την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος επί των «Πολιτιστικών Δικαιωμάτων και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τι επιδιώκεται με τη νέα σύμβαση

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το στόχο που φιλοδοξεί να καλύψει η νέα Σύμβαση, ο κ. Διονυσίου λέει ότι με αυτή τονίζεται η ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναγνωρίζεται η διασύνδεση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η τρομοκρατία.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Σύμβαση επιδιώκει την ποινικοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων σχετικών με τα πολιτιστικά αγαθά, προνοώντας κυρώσεις υπό τον ποινικό κώδικα, περιλαμβανομένης της φυλάκισης. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καλύτερη πρόληψη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας των πολιτιστικών αγαθών.

Ως προς το αν είναι εφικτό να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, ο κ. Διονυσίου λέει ότι η Λευκωσία έχει εκδηλώσει την επιθυμία της όπως η νέα Σύμβαση υπογραφεί το Μάιο του 2017, κατά την Υπουργική Διάσκεψη του ΣτΕ που θα διεξαχθεί στην Κύπρο.

Προσθέτει ωστόσο ότι αυτό είναι ένα «αρκετά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα», αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο εργασίας που χρειάζεται η ετοιμασία της και λέει ότι η Λευκωσία εκφράζει ετοιμότητα για φιλοξενίας της υπογραφής της Σύμβασης, όποτε ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα