Γιορτή Πουλιών: Που και πως θα δείτε τα αποδημητικά πουλιά

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη αυτές τις εβδομάδες για να πετάξουν προς την Αφρική όπου θα διαχειμάσουν.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προσκαλεί τον κόσμο να αδράξει αυτή την ευκαιρία στις 4 Οκτωβρίου 2015 και να ανακαλύψει το συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών.

Φέτος, οι εταίροι του BirdLife International από 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας καλούν τον κόσμο να παρατηρήσει τα πουλιά και να μάθει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών

καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Δίδεται έτσι η ευκαιρία στον κόσμο να πάει σε τοποθεσίες παρατήρησης όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί τη γνώση του σχετικά με τα μεταναστευτικά πουλιά και τις διαδρομές τους. Στην Ευρώπη προγραμματίζονται πολλές εκατοντάδες δραστηριότητες.

Στόχος της Γιορτής των Πουλιών 2015 είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θαύμα της μετανάστευσης των πουλιών καθώς και η αναγνώριση των αναγκών των αποδημητικών πουλιών στις περιοχές αναπαραγωγής, των περασμάτων τους και στις περιοχές διαχείμασης στη Μεσόγειο και στην Αφρική.

Η Γιορτή των Πουλιών είναι μια ετήσια εκδήλωση που περιλαμβάνει εκατοντάδες δραστηριότητες οργανωμένες σε εθνικό επίπεδο. Σε κάθε τοποθεσία παρατήρησης, υπολογίζεται ο αριθμός των πουλιών που παρατηρήθηκαν καθώς και ο αριθμός των συμμετεχόντων και αναφέρονται μέσω των εθνικών κέντρων στο κέντρο της Ευρώπης. Πέρυσι, για παράδειγμα, 40 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συμμετείχαν με συνολικά 1.184 εκδηλώσεις, με περισσότερους από 33.000 συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν παρόντες για να παρακολουθήσουν και να συνεισφέρουν στην καταμέτρηση των πουλιών.

Το περασμένο έτος μετρήθηκαν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια πουλιά, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία του θεσμού!

Στην Κύπρο πέρυσι πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκδηλώσεις και τα είδη που παρατηρήθηκαν με τα περισσότερα άτομα ήταν ο Αρκόστρουθος, το Χελιδόνι και ο Μελισσοφάγος.

Φέτος, θα καταγράψουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση από διάφορα σημεία δίνοντάς σας την ευκαιρία να δείτε αρπακτικά πουλιά, άλλα μεγάλα πουλιά που χρησιμοποιούν ανοδικά ρεύματα αέρα (soaring birds), γερανούς, μελισσοφάγους και άλλα που περνούν πάνω από την Κύπρο κατά το ταξίδι της αποδημίας.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πιο κάτω σημεία συνάντησης και να έρθετε μαζί μας για να καταγράψουμε πουλιά: Πάρκο Αθαλάσσας, Λευκωσία. 09:30 - 12:00. Υπεύθυνος: Μάρτιν Χέλλικαρ. Τηλ: 99907893. Συνάντηση στο νότιο χώρο στάθμευσης (από τον κυκλικό κόμβο του γενικού νοσοκομείου προς Γέρι, στα αριστερά).

Χερσόνησος Ακρωτηρίου, Λεμεσός. 09:00 - 12:00. Υπεύθυνος: Σταύρος Χριστοδουλίδης. Τηλ: 99425050. Συνάντηση στο Λιβάδι Φασουρίου. 

Πεδιάδα Πάφου. 09:00 - 12:00. Υπεύθυνη: June Neal. Τηλ: 25932008/ 99918665. Συνάντηση στα Μανδριά στο Lark’s Corner παίρνοντας τον δρόμο από το χωριό προς την παραλία. Οδηγήστε ανατολικά κατά μήκος της ακτής περνώντας από την εκδρομικό χώρο και τα αποχωρητήρια. Στο σημείο της στροφής που οδηγεί προς την ενδοχώρα, προς τα θερμοκήπια, πάρτε το μονοπάτι στα δεξιά σας και σταθμεύσετε κοντά στους μεγάλους θάμνους στην ακτή.

Αν θέλετε να λάβετε μέρος στη φετινή Γιορτή των Πουλιών επικοινωνήστε μαζί μας στο 22455072 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες www.birdlifecyprus.org

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: Έλενα Μαρκιτανή 22455072 elena.markitani@birdlifecyprus.org.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα