Γιώργος Λιλλήκας: Η Τουρκία διατηρεί σοβαρά ανοικτά μέτωπα

Δηλώσεις και από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα, προκάλεσε η έντονη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Ο κ. Λιλλήκας σε σημερινές του δηλώσεις επεσήμανε πως «τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή μας έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και η Τουρκία διατηρεί σοβαρά ανοικτά μέτωπα».

«Δυστυχώς η εκτίμηση μας ότι η Τουρκία είναι που αποφασίζει και όχι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαιώνεται. Οι θέσεις που καταθέτει στις συνομιλίες ο κ. Ακιντζί είναι θέσεις που εξυπηρετούν τους στόχους και επιδιώξεις της Άγκυρας και όχι των Κυπρίων - Ελληνοκυπρίων

και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνειδητοποιώντας το πόσο εκτεθειμένος μένει από τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, επιχειρεί με αμηχανία να αποκρύψει την πραγματικότητα, για να διασώσει το καλό κλίμα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι όλα αυτά τα εύσημα που έδωσε στον κ. Ακιντζί, ιδιαίτερα εκτός Κύπρου, άφησαν τον υπαίτιο και ρυθμιστή του Κυπριακού, την Τουρκία, στο απυρόβλητο.

«Με πολιτική αφέλεια και με ιστορική αμνησία συνέβαλε στην εξοικείωση με την εισβολή και την κατοχή, προβάλλοντας και επενδύοντας στις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί. Το Κυπριακό, όμως, δεν ήταν ποτέ ζήτημα προσωπικών καλών προθέσεων. Ήταν και παραμένει ζήτημα γεωπολιτικών συμφερόντων τα οποία τώρα περιπλέκονται. Αυτή τη στιγμή τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή μας έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και σ’ αυτή την υπό εξέλιξη νέα αρχιτεκτονική του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής, η Τουρκία έχει χάσει σημαντικές μάχες και διατηρεί σοβαρά ανοικτά μέτωπα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες, ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούν ότι η Τουρκία θα καταστεί πιο επιθετική στο Κυπριακό.

«Γι` αυτό και η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος οφείλουν να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους χωρίς αυταπάτες και παραμύθια. Αν πραγματικά θέλουν δίκαιη και όχι οδυνηρή λύση σε σύντομο χρόνο, πρέπει να ακολουθήσουν με νέα διεκδικητική στρατηγική ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής οδηγεί είτε σε νέο αδιέξοδο και παράταση της κατοχής είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών που θα είναι όχι μόνο οδυνηρή, αλλά και ολέθρια για τον κυπριακό λαό», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα