Ο Ομήρου διαπιστώνει αύξηση των εργασιών της Βουλής

Η απαξίωση των πολιτών έναντι των θεσμών, της πολιτικής και των κομμάτων παραμένει, παρόλο που το έργο της νομοθετικής εξουσίας αυξάνεται, εντείνεται και εμβαθύνεται, διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό της Τέταρτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου, ο κ. Ομήρου μίλησε για το συνολικό έργο της Βουλής,

λέγοντας αρχικά πως το σώμα ανέπτυξε κατά την υπό επισκόπηση περίοδο πλούσιο και υψηλής ποιότητας έργο, που αφορά ειδικότερα τη νομοθετική εργασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις διεθνείς σχέσεις, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις έρευνες, τις εκδόσεις, τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και την επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποίησαν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων, που ανήλθε στις 746 κατά την Έκτακτη και την Τέταρτη Σύνοδο, 135 συνεδριάσεις περισσότερες από ό,τι στην Τρίτη Σύνοδο. “Ψηφίστηκαν από τη Βουλή συνολικά διακόσια δέκα (210) νομοσχέδια, εκ των οποίων δέκα (10) νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος. Προωθήθηκαν επίσης συνολικά εξήντα τρεις (63) προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι δεκαεννέα (19) ψηφίστηκαν ως κατεπείγουσες”, είπε.

Αναφέρθηκε στους 8 νόμους που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως 5 αναπομπές απορρίφθηκαν από τη Βουλή και 3 έγιναν αποδεκτές, ενώ για άλλους πέντε 5 ψηφισθέντες νόμους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το δικαίωμα Αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο και εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, εκκρεμεί μόνο η έκδοση απόφασης στις δύο Αναφορές που ασκήθηκαν επί του νόμου που αφορά το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων και τον καθορισμό των ορίων των τουριστικών περιοχών.

“Η προηγούμενη σύνοδος υπήρξε μια ιδιαίτερη σύνοδος για την κυπριακή Βουλή, αφού χαρακτηρίστηκε από δύο σημαντικά ζητήματα, την εξέταση των γεγονότων όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις διεργασίες για την περαιτέρω υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας”, είπε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην όγδοη τροποποίηση του συντάγματος, λέγοντας πως με το νόμο αυτό τροποποιείται το άρθρο 146 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε αφενός να προβλεφθεί η δια νόμου ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο παραχωρείται η αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει σε πρώτο βαθμό προσφυγές δυνάμει του πιο πάνω άρθρου και αφετέρου να ενισχυθούν οι δικαιοδοτικές εξουσίες του δικαστηρίου αυτού, όταν η προσφυγή αφορά φορολογικό ζήτημα ή διαδικασία διεθνούς προστασίας.

Επίσης, όπως είπε, κυρώθηκε με νόμο το Δέκατο Πέμπτο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, τροποποιήθηκε ο νόμος για ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και κυρώθηκε με νόμο η πολύ σημαντική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστή ως «Σύμβαση Λανζαρότε».

Αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Ομήρου είπε πως οι διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής σημείωσαν σαφέστατη αύξηση, με τις αποστολές στο εξωτερικό να αγγίζουν τις ενενήντα εννέα, ενώ αισθητή αύξηση σημείωσαν επίσης οι επισκέψεις Προέδρων και μελών ξένων κοινοβουλίων, ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοβουλευτικών και άλλων οργανισμών στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε, το σώμα προσφώνησαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τα Εσωτερικά Θέματα και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Anglu Farrugia και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Σε σχέση με τις εκδόσεις και τον κοινωνικό ρόλο της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε μεταξύ άλλων, ότι επανεκδόθηκε εμπλουτισμένη και μεταφρασμένη στην αγγλική γλώσσα η έκδοση «Ιούλιος - Αύγουστος 1974: Πραξικόπημα, Τουρκική Εισβολή - Δεν Ξεχνούμε, Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε», μια ιστορική έκδοση που αποτυπώνει φωτογραφικά κυρίως την τραγικότερη σελίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Επίσης, μεταξύ άλλων, φιλοξενήθηκαν στη Βουλή εγκλωβισμένοι μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου και πραγματοποιήθηκε έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Στον τομέα των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο κ. Ομήρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Βουλή συμμετείχε μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε δύο Διασκέψεις της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) και εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC.

Οσον αφορά στην επικοινωνία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου και μελετώνται τρόποι για αξιοποίηση και ταξινόμησή του.

Επίσης, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας που συγκλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2014. Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκαν έντεκα νομοσχέδια (ψηφίστηκαν τα έξι) και δέκα προτάσεις νόμου (ψηφίστηκαν οι 8), καθώς και ένα σχέδιο απόφασης. Τα πιο πάνω αφορούσαν τις εκποιήσεις και την προστασία των οφειλετών και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Ερωτηθείς αν η Βουλή θα ολοκληρώσει το έργο της πριν τη διάλυση της ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών, καθώς εκκρεμούν σημαντικό νομοθετικό έργο, όπως το ασυμβίβαστο, ο Περί πολιτικών κομμάτων Νόμος, ο κ. Ομήρου απάντησε θετικά, λέγοντας πως με βάση την ενημέρωση που έχει από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης αυτών των θεμάτων για κατάθεση ενώπιον της Ολομέλειας.

Σχετικά με την Λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Ομήρου είπε πως αυτή παραδόθηκε στο γραφείο του και αναμένεται από τον Εφορο Εσωτερικών Προσόδων να ενεργήσει δεόντως με στόχο να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, και αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει ένας έλεγχος συμβατότητας της Λίστας που κατέχει ο Εφορος με τη Λίστα που του κατατέθηκε.

Ο κ. Ομήρου κλήθηκε να σχολιάσει τοποθέτηση για υποβάθμιση του Κεφαλαίου Δ` της Βουλής για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, και απάντησε λέγοντας πως κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν ασκείται μόνο στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ` αλλά και στο πλαίσιο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. “Θα πρέπει να πω ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εγγράφουν κατόπιν αιτήματος Βουλευτών, κομμάτων, πλείστα όσα θέματα τα οποία δεν κατατίθενται για συζήτηση στη Βουλή γιατί θεωρείται ότι η εξέταση τους στο στάδιο της συζήτησης των Επιτροπών είναι επαρκής”, είπε, υπογραμμίζοντας πως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει ενταθεί. Για αυτό, εξήγησε, το Κεφάλαιο Δ` περιορίζεται σε μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη πολιτική και χρονική συγκυρία.

Κληθείς να απαντήσεις στις κατηγορίες στο πρόσωπό του ότι δεν πήρε θέση σε προστριβές μεταξύ Βουλευτών, ο κ. Ομήρου είπε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγέθυνση ορισμένων ατυχών περιστατικών και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κόσμια συμπεριφορά των Βουλευτών. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο περιστατικό, χωρίς να το κατονομάσει ωστόσο, ο κ. Ομήρου είπε πως ο ίδιος, με προσήλωση στο Σύνταγμα και στο νόμο, από τη στιγμή που υπήρξε καταγγελία στην Αστυνομία, δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει σε ανακριτική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη και επί του συγκεκριμένου θέματος αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, συνέχισε, αν παρενέβαινε με οποιοδήποτε τρόπο θα παρανομούσε και έτσι τήρησε το Σύνταγμα και το Νόμο.

Ερωτηθείς τι έπραξε η Βουλή για να αντιμετωπίσει την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και στην πολιτική, ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική και συλλογική προσπάθεια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση όξινε ακόμη περισσότερο την κρίση θεσμών, ο κ. Ομήρου είπε πως καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία η υιοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, η οποία εκδηλώνεται και με την κλιμακούμενη αποχή από τις εκλογές.

Σε ερώτηση αν η Βουλή εμπλέκεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αν υπάρχουν σκέψεις να εμπλακεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως σε αυτό το στάδιο δεν έχει ένα τέτοιο αίτημα προς τη Βουλή. “Αλλά, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Βουλή θα είναι πανέτοιμη να συνεισφέρει, να συνδράμει στη διαπραγματευτική προσπάθεια εάν αυτό κριθεί αναγκαίο”, είπε.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η επιλογή του νομικού συμβούλου για αγορά υπηρεσιών, ο κ. Ομήρου είπε πως θα γίνει επιλογή από τον Πρόεδρο του σώματος σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις σε κλειστή διαδικασία. Οπως εξήγησε, δεν πρόκειται για προκήρυξη θέσης για πρόσληψη ενός δικηγόρου, αλλά για πρόσληψη ενός υψηλού κύρους νομικό.

Ερωτηθείς, τέλος, αν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ώστε να αποκλείονται συγγενείς των Βουλευτών, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως πρόκειται για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα