Γιώργος Κιμούλης και Θοδωρής Οικονόμου στο Πάφος 2017

Ο Γιώργος Κιμούλης στον ρόλο του αφηγητή και ο Θοδωρής Οικονόμου στο πιάνο, συνθέτουν μαζί ένα ξεχωριστό σύμπαν κάτω από τα αστέρια στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 12 Αυγούστου.

Η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ, στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Tύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή της που αυτές τις μέρες δύο μεγάλοι σπουδαίοι δημιουργοί επισκέφτηκαν την Πάφο για να ανεβάσουν μια ξεχωριστή παράσταση για το Πάφος 2017.

Η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως το 2012 ο διεθνούς φήμης

σκηνοθέτης Robert Wilson σκηνοθέτησε την παράσταση «Οδύσσεια», που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του ιστορικού Piccolo Teatro στο Μιλάνο με μεγάλη επιτυχία. Ο συνθέτης που επιλέχθηκε από τον μεγάλο αυτόν δημιουργό για να δημιουργήσει το μουσικό περιβάλλον της παράστασης, είναι – όπως είπε- ο μουσικός Θοδωρής Οικονόμου.

Πρόσφατα, η παράσταση απέσπασε το βραβείο καλύτερης ξένης παραγωγής που ανέβηκε στην Ιταλία το 2015. Οι κριτικές για τη σκηνοθετική απόδοση αυτού του έπους του Ομήρου, αλλά και για τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση, ήταν διθυραμβικές, συμπλήρωσε.

Η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως με αφετηρία τη μουσική της «Οδύσσειας», που γράφτηκε για να συντροφεύσει το ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη αλλά και την αναζήτηση του προσωπικού ταξιδιού του καθενός μας, το οποίο περιγράφεται μέσα από την ποίηση του Καβάφη, δημιουργήθηκε η συναυλία – παράσταση «Από την Οδύσσεια του Robert Wilson στην Ιθάκη του Κ.Π. Καβάφη», του Αλεξανδρινού ποιητή.

Σύμφωνα με την κ. Ντέτσερ, τα τραγούδια και τα ποιήματα, τα οποία θα αποδώσει με τον μοναδικό του τρόπο ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, θα συνοδεύονται από τη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και θα προβάλλονται σαν μία ξεχωριστή εικόνα με τη συνοδεία ηχογραφημένων φωνών και ηχητικών τοπίων.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου ο Θοδωρής Οικονόμου ανέφερε πως στη συγκεκριμένη παράσταση αύριο θα παρουσιάσουν το πρώτο μέρος της μουσικής που έγραψε από την Οδύσσεια του Ομήρου, το κείμενο του οποίου το ανέβασε σε παράσταση ο Αμερικανός μοναδικός εικαστικός σκηνοθέτης στον κόσμο Robert Wilson.

Ένας άνθρωπος – όπως είπε- που ήταν για τον ίδιο ένα τεράστιο "μάθημα", προσθέτοντας πως έκαναν 150 παραστάσεις στην Ελλάδα, με καλές κριτικές και 50 παραστάσεις στο Κέντρο Θεάτρου με διθυραμβικές κριτικές.

Θα παρουσιάσω αυτή τη μουσική, είπε ο Θοδωρής Οικονόμου, εκφράζοντας την ελπίδα όπως και οι θεατές ονειρευτούν ότι ταξιδεύουν μαζί του με μια μικρή βάρκα σε ένα ταξίδι, όπως φαντάστηκε μέσα από τις ραψωδίες αυτού του μεγάλου ποιητή του Ομήρου.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε με παράπονο πως σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα που ο κοινωνικός ιστός είναι πολύ πληγωμένος και περπατάει περίεργα "κουτσαίνοντας", κατά την έκφραση του, το ελληνικό τραγούδι έχει χάσει τη δύναμη του και οι ερμηνευτές “παλαντζάρουν”.

Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν έχει βρει έναν ερμηνευτή που να ξέρει ότι θα εκτιμήσει και θα αποδώσει αυτό το λόγο πιο πολύ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον Γιώργο Κιμούλη που θαυμάζει απεριόριστα αλλά και στην τιμή που του έκανε να τον συνοδεύσει σ’ αυτή την προσπάθεια.

Στις δικές του δηλώσεις του, ο Γιώργος Κιμούλης ευχαρίστησε προσωπικά την Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ αλλά και τον Οργανισμό του Πάφος 2017.

Καλλιτέχνης για μένα , είπε ο κ. Κιμούλης, είναι αυτός που όχι απλώς λέει “κάνω τέχνη για να πείσω τους ανθρώπους να βλέπουν τη ζωή τους σαν έργο τέχνης”, αλλά καλλιτέχνης είναι αυτός που το κάνει πράξη και ο ίδιος.

Ο Θοδωρής, συνέχισε ο κ. Κιμούλης, “κάνει πράξη και κάνει τέχνη για να πείσει αυτούς που ακούν την τέχνη του να αντιμετωπίζουν την ζωή τους, σαν έργο τέχνης”, προσθέτοντας πως όσο και αν είναι μεγαλύτερος από τον Θοδωρή Οικονόμου, έχει να πάρει από εκείνον.

Σε σχέση με τον Καβάφη, ο κ. Κιμούλης είπε, πως είναι ίσως ο μόνος ποιητής ο οποίος μπορεί να διαβαστεί και πως έχει ένα βασικό στοιχείο, είναι θεατρικός συγγραφέας και φτιάχνει μια ολόκληρη ιστορία και στη συνέχεια κάθεται έξω από αυτή την ιστορία και τοποθετεί μέσα στην ιστορία ένα ποιητικό ομιλούν, δημιουργεί ένα πρόσωπο που ουσιαστικά λέει το ποίημα.

Εκτίμησε ακόμη, πως η δικιά του γενιά έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, δηλώνοντας πως είναι μια γενιά” χωρίς πατέρα”. Πρόσθεσε μάλιστα πως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η δική του γενιά προς τη νεότερη είναι να παραδεχτεί αυτή την ήττα, “ μιας και ποτέ δεν δεχτήκαμε το ρόλο του πατέρα”, όπως είπε.

O κ. Κιμούλης ανέφερε πως η τέχνη του είναι η τέχνη του παρόντος χρόνου. Είναι είπε, μια θνησιγενής τέχνη που γεννιέται και την επόμενη στιγμή πεθαίνει.

Από την στιγμή, συνέχισε, "που θα φτάσεις σε μια ηλικία και το παρελθόν σου σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι το μέλλον σου, τα μελλοντικά σχέδια δεν τα βλέπεις με τον ίδιο τρόπο που τα έβλεπες κάποτε".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επεσήμανε επίσης πως δικαίωμα στην ελπίδα έχει ο γνώστης του απέλπιδου, δικαίωμα στην προσπάθεια να ολοκληρώσει κάτι έχει ο γνώστης του ατελέσφορου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κιμούλης είπε πως στην Πάφο έρχεται για πρώτη φορά, την Κύπρο όμως την έχει ξαναεπισκεφτεί.

Εμείς οι Ελλαδίτες, είπε, “oφείλουμε να έχουμε μια ακραία ενοχή απέναντι στους Κυπραίους”, σημειώνοντας πως “o καθείς εκεί και μπορεί και πρέπει, οφείλει, με έμπρακτο τρόπο να δηλώνει την παρουσία του, σε ένα χώρο όπου η χώρα του πρόδωσε”.

Είπε πως αυτό που μπορεί να κάνει ο ίδιος είναι να παρουσιάζει κάποια έργα, τα οποία τα θεωρεί σημαντικά στη ζωή του, πάντοτε με την διάθεση, όπως εξήγησε, ότι έρχεται σε μια χώρα, στην οποία υπάρχει μια οφειλή την οποία πρέπει να καταθέσουμε.

Σημειώνεται πως η παράσταση θα είναι στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα