Γιλνιρίμ: Η σύγχυση εξουσιών τερματίζεται

Η σύγχυση εξουσιών τερματίζεται, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλνιρίμ έπειτα από την υποβολή στην τουρκική Eθνοσυνέλευση της πρότασης για το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας στην οποία συμφώνησαν από κοινού το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το ακροδεξιό ΜΗΡ.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή εργασία έφτασε σε αυτή τη φάση με τη μεγάλη συμβολή του ΜΗΡ και ευχαρίστησε τον αρχηγό του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και όλους όσοι κατέβαλαν προσπάθειες γι αυτή την πρόταση. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ετοίμασαν αυτή την περιορισμένη

εργασία με σχολαστικές εργασίες και από δω και πέρα εναπόκειται στην βουλή να αποφασίσει.

Όπως είπε πρώτα η κοινοβουλευτική επιτροπή θα συζητήσει την πρόταση και στη συνέχεια η γενική συνέλευση. Στην περίπτωση που το κάθε ένα άρθρο γίνει αποδεκτό με 330 ψήφους και πάνω τότε θα έχει εγκριθεί ολόκληρη η πρόταση και θα πάει σε δημοψήφισμα. “Την τελευταία απόφαση θα την πάρει ο λαός”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση αποτελείται από 21 άρθρα από τα οποία τα 18 είναι βασικά ενώ τα υπόλοιπα είναι προσωρινά. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εφτά άρθρα τα οποία συζήτησαν από κοινού το ΑΚΡ, το CHP και το ΜΗΡ και είχαν συμφωνήσει στα πέντε. Επομένως, ανέφερε, υπάρχουν άρθρα στα οποία συμφώνησε και το CHP. “Πρόκειται για την ακύρωση των στρατιωτικών δικαστηρίων και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Επιπλέον μειώνεται η ηλικία του δικαιώματος εκλέγεσθαι στο 18 και οι βουλευτές αυξάνονται στους 600. Ενισχύεται η νομοθετική εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο η προεδρία θα εκτελεί καθήκοντα εκτελεστικής εξουσίας. Επομένως τερματίζεται η σύγχυση των εξουσιών”, ανέφερε.

Η πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος υποβλήθηκε το απόγευμα από το ΑΚΡ με υπογραφές 316 βουλευτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα