Γιατρός απο την Ουγκάντα δίνει "Ανάσα ζωής" στα νεογέννητα

Ένα εκατομμύριο νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν σχεδόν πάρουν την πρώτη τους ανάσα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί γι' αυτό και επιστήμονες επιχειρούν να σώσουν τις ζωές των νεογέννητων, αναπτύσσοντας συγκεκριμένη συσκευή και μεθοδολογία.

Ο Δρ. Σαντορίνο Ντέϊτα, παιδίατρος, λέκτορας και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Μπαράρας στην Ουγκάντα, έφερε στην επιφάνεια το «εργαλείο» το οποίο δίνει στα νεογνά με αναπνευστικές δυσκολίες τη βοήθεια που χρειάζονται.

Το εν λόγω

εργαλείο ονομάζεται «Επαυξημένη Βρεφική Τεχνητή Αναπνοή» (Augmented Infant Resuscitator).

Συγκεκριμένα ο Δρ. Ντέϊτα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν το νεογέννητο δεν αναπνέει, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη τσάντα τεχνητής αναπνοής για να το βοηθήσουμε να αναπνεύσει. Εάν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, η οθόνη γίνεται πράσινη και μας λέει πως η ροή του αέρα είναι εντάξει. Όμως, εάν προκαλέσουμε κάποια διαρροή για παράδειγμα, η οθόνη γίνεται κόκκινη και μου λέει πως υπάρχει διαρροή. Θα χρειαστούν 5 χρόνια ώστε η εφεύρεση αυτή να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες ζωής».


Διάσωση νεογνών

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Έντιθ Γόκιντ από την Ουγκάντα η οποία κυοφορούσε δίδυμα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, άκουσε το κλάμα του ενός βρέφους φοβούμενη ότι το άλλο δεν τα κατάφερε. «Άκουσα μονάχα ένα κλάμα και θυμάμαι τον άντρα μου να κάθεται δίπλα από μένα. Το ρώτησα αν και τα δυο παιδιά είναι ζωντανά και μου είπε ναι. Έριξα απλώς μια ματιά και μεταφέρθηκα στο δωμάτιό μου».


Αργότερα η Έντιθ πληροφορήθηκε απο τους γιατρούς ότι το ένα παιδί αντιμετώπιζε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, αλλά με την έγκαιρη παρέμβαση του γιατρού της, το μωρό της επέζησε.

Η εφαρμογή του αέρα, κοστίζει 20-25 δολάρια ανά συσκευασία και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ σύμφωνα με τον Δρ.Σαντορίνο χρησιμοποιείται στα πλουσιότερα νοσοκομεία. .

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το «Saving Lives at Birth Consortium».


ΠΗΓΗ: ΒΒC

Keywords
Τυχαία Θέματα