Γιατί πρέπει να πίνεις γάλα κάθε μέρα;

Τελικά το ψωμί παχαίνει ή είναι όλα μία συνωμοσία; Οι αλήθειες και τα ψέματα για τη διατροφή μας.

Διαβάζεις και ακούς πολλά για θέματα διατροφής, δίαιτας και υγείας. Θα εκπλαγείς όμως πόσα πολλά είναι αναληθή και ανακριβή.

Μαζί με το Joytv.gr σου παραθέτουμε 5 ατάκες που αφορούν διατροφή και δίαιτα και σίγουρα έχεις ακούσει. Γνωρίζεις όμως ότι είναι λανθασμένες; Ήρθε η ωρα να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Το λευκό ψωμί παχαίνει

Το λευκό ψωμί έχει θερμίδες, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο. Συγκεκριμένα σε μία φέτα

30 γραμμαρίων βρίσκονται περίπου 80 θερμίδες, κάτι παραπάνω δηλαδή από ένα μέτριο φρούτο. Τόσο το λευκό όσο και το ολικής άλεσης ψωμί έχουν ίδιες θερμίδες. Η διαφορά τους είναι ότι το ψωμί ολικής άλεσης παράγεται από μη επεξεργασμένα σιτηρά και διατηρεί τα πλούσια θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στο φλοιό τους. Επομένως, το ψωμί δεν παχαίνει και μπορείς εύκολα να το εντάξεις στο ισορροπημένο διαιτολόγιο σου!

Η μπανάνα παχαίνει

Κανένα φρούτο δεν παχαίνει! Η μπανάνα παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο (120 έναντι 60 περίπου θερμίδων) και αυτό οφείλεται στο ότι η μπανάνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει! Αντίθετα, περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, με κύριο το κάλιο, που προστατεύει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι ένα από τα πιο εύκολα και βολικά σνακ για τη δουλειά ή για τον δρόμο! Βάλε, λοιπόν, τη μπανάνα στην καθημερινότητά σου, ‘μέτρησέ’ την ως ‘2 φρούτα’ και εκμεταλλεύσου το γεγονός αυτό αν δεν είσαι fan των φρούτων!

Αν βάζω καστανή ζάχαρη στον καφέ και στα γλυκά γλιτώνω θερμίδες

Όχι. Λευκή και καστανή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες, γύρω στις 20 θερμίδες σε ένα κουταλάκι γλυκού. Μπορεί να σου φαίνονται λίγες, αλλά αν πίνεις πολύ καφέ ή τσάι, οι θερμίδες πολλαπλασιάζονται! Οι λύσεις για να γλιτώσεις θερμίδες είναι τρεις: Ή μειώνεις σταδιακά τη ζάχαρη στον καφέ σου, ή μειώνεις τον αριθμό του καφέ/τσαγιού ανά ημέρα, ή επιλέγεις γλυκαντικές ουσίες ως υποκατάστατο ζάχαρης. Άλλωστε, όλα θέμα συνήθειας είναι. Προτείνουμε την πρώτη λύση! Όσον αφορά τα γλυκά, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες επιλογές, επομένως θα πρέπει απλώς να τα περιορίσεις στη διατροφή σου.

Όταν κάνω δίαιτα, τέρμα τα γλυκά

Οι διατροφολόγοι δεν είμαστε τόσο κακοί άνθρωποι ούτε θέλουμε να στερείσαι. Ο άνθρωπος είναι ‘γενετικά’ κατασκευασμένος να ψάχνει τη γλυκιά γεύση. Αν ακούγοντας γλυκό σου έρχεται στο μυαλό ένα μεγάλο κομμάτι τούρτα ή μία ολόκληρη σοκολάτα, θα πρέπει να ξέρεις ότι έχουν πολλές θερμίδες, που προέρχονται από ζάχαρη και λιπαρά. Αντί αυτού, υπάρχουν τα γλυκά κουταλιού, το μέλι, οι μπάρες δημητριακών και τα φρούτα. Θες σοκολάτα; Γιατί να μην προτιμήσεις ένα μικρό σοκολατάκι που θα σου δώσει περίπου 45 θερμίδες; Όλα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα – ρώτησε τον διαιτολόγο σου.

Αν παραλείπω γεύματα, χάνω βάρος ευκολότερα

Αν παραλείπεις γεύματα, δεν σημαίνει ότι τρως λιγότερο μέσα στην ημέρα. Όταν μεταξύ δύο γευμάτων παρεμβάλλεται μεγάλο χρονικό διάστημα (>4 ώρες) τότε το αίσθημα της πείνας γίνεται δυνατότερο και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο γεύμα να καταναλώσεις συνολικά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που πρέπει. Οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα και σνακ την ημέρα μειώνουν πιο αποτελεσματικά το βάρος και το διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι το καθημερινό σου πρόγραμμα επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. Είναι πάντως σημαντικό να μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο διότι ... θα εκδικηθεί!

Πηγή: ladylike.gr/Γιώργος Σαλταούρας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Keywords
Τυχαία Θέματα