Γιατί ο Έφορος ζητάει επέκταση προθεσμίας για τις δηλώσεις

Την επέκταση της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα, ζητά ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, κάτι που απαιτεί τροποποίηση της νομοθεσίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Τσαγκάρης ανέφερε ότι το ζήτημα βρίσκεται ήδη στη Βουλή και θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

«Το σκεπτικό είναι πού απλό. Επί τόσα χρόνια, σε διάφορες περιπτώσεις δόθηκαν παρατάσεις

είτε γιατί δεν προλάβαινε ο κόσμος είτε γιατί υπήρχαν μεγάλες ουρές έξω από τα κτίρια του Φόρου Εισοδήματος. Η νομοθεσία όπως έχει γραφτεί, δεν παρέχει την εξουσία στον Έφορο να μπορεί με μια γνωστοποίηση να επεκτείνει την περίοδο», είπε.

Σημείωσε δε ότι οι παρατάσεις δόθηκαν διότι ήταν προς το συμφέρον του φορολογούμενου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν «απολύτως νόμιμο», ενώ μόνο σε μια περίπτωση η Βουλή τροποποίησε τη νομοθεσία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των εταιριών.

«Είναι ένα κενό της νομοθεσίας, το οποίο θα διορθωθεί άμεσα», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Φόρος Εισοδήματος των μισθωτών έχει γίνει αυτοβεβαιούμενος, δηλαδή υπολογίζεται και από τον ίδιο τον φορολογούμενο. Το Τμήμα Φορολογίας έκρινε ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται την ίδια ημερομηνία, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Όλα αυτά, πρόσθεσε, θα διευκολύνουν τον φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τον κο Τσαγκάρη, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες, ώστε οι αλλαγές να γίνουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση για να μην υπάρξουν προβλήματα, καθώς πλέον οι δηλώσεις υποβάλλονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, κάτι που χρειάζεται χρόνο για εξοικείωση με τα νέα συστήματα.

Όσον αφορά στον μοναδικό αριθμό του TaxisNet, ο Έφορος Φορολογίας ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη.

Εξήγησε δε ότι αν η νομοθεσία τροποποιηθεί, δίνεται η δυνατότητα στο Τμήμα να ορίσει διαφορετικό τρόπο υποβολής, όπως οι συνταξιούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα