Γιατί να δώσεις ψήφο στον Γιώργο Λιλλήκα

Αντίστροφη μέτρηση μετράμε πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 με τις επιλογές πλέον ξεκάθαρες.

Οι θέσεις των υποψηφίων προέδρων έχουν δωθεί οπως και οι συνήθεις υποσχέσεις. Μετά την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, η οποία έχει σπρώξει την οικονομία στο χείλος της καταστροφής, οι πολίτες περίμεναν απο τον Νίκο Αναστασιάδη την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και χειρισμούς στο Κυπριακό που να επέτρεπαν στους Ελληνοκυπρίους να αισθανθούν ασφάλεια και διεκδίκηση του δικαιώματος για μια λύση

δίκαιη και βιώσιμη. Δυστυχώς η διακυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελείωσε αυτό που άρχισε ο προκάτοχος του. Ένα κούρεμα καταθέσεων ανεπανάληπτο στα παγκόσμια οικονομικά και τραπεζικά δεδομένα, να χαρακτηρίζεται ως παράνομο απο το Οικονομικό Δίκαιο (financial fraud), ένα μνημόνιο που οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μας στην ανεργία και στην φτώχεια, μια συνεχής διαφθορά με σκάνδαλα που οδήγησαν πολιτικούς αξιωματούχους στη φυλακή και βέβαια μια σειρά ατυχών διαβουλεύσεων στο Κυπριακό που πλήγωσε την εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνοκύπριου πολίτη. Η παραδοχή πως τα έχει δώσει όλα στην Τουρκία χωρίς αυτή να προσφέρει τίποτα, δεν θα έπρεπε να παραβλέπεται καθώς οι υποχωρήσεις αυτές έχουν καταγραφεί και παραμένουν στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους πολίτες πως οι εκθέσεις αυτές δεν παραβλέπονται και δεν αγνοούνται. Είναι σημεία αναφοράς και διαπραγμάτευσης απο την στιγμή που έχουν τεθεί γραπτώς και στις όποιες επόμενες συνομιλίες θα τεθούν ως κεκτημένα της Τουρκίας, η οποία θα επιδιώξει ακόμη περισσότερα μέχρι να ικανοποιηθεί ο τελικός της στόχος που δεν είναι άλλος απο την νόμιμη τουρκοποίηση της Κύπρου μέσω μιας λύσης που θα φέρει την υπογραφή μας. Στις διεθνής σχέσεις υπάρχει όντως ο ρόλος του δυνατού ο οποίος επιβάλλεται με πολλούς τρόπους, διπλωματικούς και μη, στον αδύνατο. Αν όμως ο αδύνατος χρησιμοποιεί σωστά τα «όπλα» που διαθέτει, όπως στην περίπτωση της Κύπρου η θέση της ως κράτος μέλος της Ε.Ε και οι σωστές συνεργασίες με άλλα κράτη, οι επιδιώξεις της Τουρκίας δεν είναι ανέφικτο να περιοριστούν στο ελάχιστο. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν το έπραξε.

Οι υποψηφιότητες παραμένουν εκεί, στην κρίση του πολίτη. Και η αποχή όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά είναι και η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο πολίτης. Με την αποχή, δίνεις συνέχεια σ’αυτό που ζείς τώρα. Επιλέγεις επανάληψη της διαφθοράς, των υποχωρήσεων στο Κυπριακό, συνέχιση της οικονομικής εξαθλίωσης και της ανεργίας. Η ψήφος είναι επιλογή στην αλλαγή απο αυτό που σε οδήγησε σ´αυτή την κατάσταση. Αρνήσου να δώσεις την ψήφο σου σε όσους δεν υπερασπίστηκαν το δικαίωμα σου να διεκδικείς αξιοπρεπή λύση στο εθνικό μας θέμα και σε όσους με ανευθυνότητα σε οδήγησαν στην φτώχεια και στην ανεργία. Αρνήσου όμως να δώσεις την ψήφο σου και σ´αυτούς που με μεγάλη ευκολία έχουν συγκυβερνήσει με όσους θέλεις ν´απαλλαγείς. Και αυτό εκπροσωπείται με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου της οποίας το κόμμα που ηγείται έχει συγκυβερνήσει εξαιρετικά (το έχει παραδεκτεί πλέον και η κυβέρνηση) τα τελευταία 4,5 χρόνια. Φέρει πίσω της τεράστια ευθύνη για την υπερψήφιση κουρέματος, μνημονίου, αποκοπές επιδομάτων σε ευπαθής ομάδες, εκποιήσεις, έγκριση κρατικού προϋπολογισμού και τόσα άλλα.

Κύπριε πολίτη. Η ψήφος είναι όπλο στα χέρια σου. Πρόσεχε που θα το κατευθύνεις. Η λάθος επιλογή θα στραφεί εναντίον σου χωρίς περιθώρια διόρθωσης μετά την κάλπη. Η μοναδική υποψηφιότητα την οποία δεν βαραίνουν τα πιο πάνω είναι αυτή του Γιώργου Λιλλήκα. Δεν έχει ποτέ ψηφίσει, υπογράψει ή συναινέσει στην οικονομική εξαθλίωση που έχει επέλθει ο τόπος αυτός. Αντίθετα στεκόταν πάντοτε απέναντι σ´αυτούς που τα έπραξαν προτείνοντας λύσεις και κατατέθοντας προτάσεις πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές. Διεκδικούσε το δικαίωμα σου να πατάξεις το κατεστημένο και το διεκδικούσε απο όποιο πόστο και αν κατείχε. Γι ´αυτό και είναι ο μόνος που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ευθύνη στα απαράδεκτα που έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια αλλά και ούτε ευθύνη σε απραξία και σε καθησυχασμό. Παραμένει ο μόνος Κύπριος υπουργός εξωτερικών που έχει μπλοκάρει το 2006, 8 ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην Ε.Ε με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και με βαρύ κόστος στην Τουρκία. Παραμένει ο μόνος πολιτικός αξιωματούχος που προώθησε την γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα δημιουργώντας τον Οργανισμό Νεολαίας, που έδωσε λύσεις για την προπώληση φυσικού αερίου όταν άλλοι χλεύαζαν αυτό που τώρα κάνουν πράξη. Είναι αυτός που σχεδίασε και υλοποίησε της Στρατηγική έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ανακηρύσσοντας την Κυπριακή ΑΟΖ και την διοργάνωση των πρώτων ερευνών. Σχεδίασε επίσης την Δεκαετή Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης, δημιούργησε το Ταμείο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εισήγαγε το επίδομα θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή του ρεύματος, ξεσκέπασε το σκάνδαλο της ΑΗΚ και οδήγησε στη δικαιοσύνη τον υπαίτιο, σχεδίασε το Τεχνολογικό Πάρκο. Επιπλέον, η σθεναρή του θέση στο Σχέδιο Ανάν και η υπεράσπιση της ύπαρξης μας σαν Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον και η πιο γνωστή. Σήμερα καταθέτει προτάσεις για την ανεργία, την οικονομική ανάκαμψη, το Κυπριακό και την καταπολέμιση της διαφθοράς ζητώντας την ψήφο σου όχι εν λευκώ αλλά με την δυνατότητα ελέγχου στην υλοποίηση των προγραμματικών του προτάσεων.
Αυτός ειναι ο Γιώργος Λιλλήκας. Και αξίζει την ψήφο σου.

Γεωργία Αντωνίου

Εκπαιδευτικός, διεθνολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα