Γιατί και ποιά εμβόλια πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας

Τα εμβόλια αποτελούν το πιο σημαντικό επίτευγμα στη δημόσια υγεία, αμέσως μετά την εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Συγκεκριμένα οι δύο αυτές προληπτικές παρεμβάσεις οδήγησαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές σ’ όλο τον κόσμο, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ανακαλύψεις.

Το παιδί σας έχει ανάγκη από αγάπη, ασφάλεια και προστασία. Ο εμβολιασμός είναι μια απλή ενέργεια με τεράστια οφέλη για την υγεία και το μέλλον του. Ένα τσιμπηματάκι, ένα δυσάρεστο ίσως ξάφνιασμα, μια έκφραση απορίας και παράπονου, θωρακίζει τη ζωή του. Αναμφισβήτητα τα εμβόλια είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπου

απέναντι σε επικίνδυνες, συχνά θανατηφόρες ασθένειες, που αποτελούσαν τον εφιάλτη της προηγούμενης γενιάς και σήμερα είναι απλώς μια λέξη μέσα στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να προστατεύεται από τις λοιμώξεις. Όταν εκτεθεί σε έναν ιό ή ένα μικρόβιο το ανοσοποιητικό σύστημα «μαθαίνει» από αυτή την εμπειρία και αποκτά αντισώματα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκτεθεί στην ίδια λοίμωξη, ο οργανισμός τη «θυμάται» και την αντιμετωπίζει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και με ελαφρύτερα (ή καθόλου) συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός πλέον «έχει αντισώματα» έχει δηλαδή αποκτήσει ανοσία.

Τι είναι τα εμβόλια;

Με τα εμβόλια ένα άτομο αποκτά ανοσία χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσει. Τα εμβόλια περιέχουν νεκρά ή εξασθενημένα μικρόβια, ιούς, τοξίνες μικροβίων και σήμερα με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας μοριακά καθορισμένα συστατικά των μικροοργανισμών. Κατασκευάζονται δηλαδή από τους ίδιους μικροοργανισμούς (ή τμήματά τους) που προκαλούν τις ασθένειες. Οι μικροοργανισμοί όμως που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια είναι είτε νεκροί, είτε πολύ εξασθενημένοι, οπότε δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα.

Όταν λοιπόν οι μικροοργανισμοί αυτοί εισάγονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό με τον εμβολιασμό, δημιουργούνται αντισώματα, ακριβώς σαν να είχε αρρωστήσει από τον «κανονικό» μικροοργανισμό. Τα αντισώματα αυτά παραμένουν για πολλά χρόνια, ώστε αν κάποτε η πραγματική ασθένεια προσβάλει το άτομο, να είναι έτοιμα να το προστατέψουν. Με αυτό το σκεπτικό οι εμβολιασμοί βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να αναπτύξει άμυνα σε μελλοντικές ασθένειες, σαν να είχε εκτεθεί σε αυτές. Μόνο που με τον τρόπο αυτό το παιδί δε χρειάζεται να αρρωστήσει για να αποκτήσει προστασία.

Ποια η χρησιμότητα των εμβολίων;

Αμέσως μετά τη γέννησή του το νεογέννητο έρχεται ξαφνικά σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Η φυσική παθητική ανοσία του βρέφους από τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι αρκετή για να το προστατεύσει από τυχόν μολύνσεις. Ο οργανισμός του χρειάζεται τεχνητή βοήθεια ώστε να αρχίσει να παράγει αντισώματα με τη χορήγηση μικροοργανισμών ή προϊόντων τους με τη μορφή εμβολίων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα