Πρόβλημα για την Κύπρο η πολιτική αστάθεια στον Λίβανο

Καθόλου ωφέλιμη δεν είναι για την Κύπρο η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό του Λιβάνου μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από τη Σαουδική Αραβία ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση και το σίριαλ που ξέσπασε με φήμες περί απαγωγής του από τις σαουδικές Αρχές, το οποίο φαίνεται να έληξε με τη σχετική διάψευση.

Αυτό, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Ζήνωνα Τζιάρα, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, δεν θα συμβεί μόνο λόγω της αναμενόμενης επικύρωσης της ΑΟΖ

ανάμεσα στην Κύπρο και τον Λίβανο, η οποία πλέον «μπαίνει στον πάγο», αλλά και λόγω του ευρύτερου πλέγματος των σχέσεων που προσπαθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη χώρα του Σαάντ Χαρίρι.

Διαβάστε επίσης: "Είμαι ελεύθερος και είμαι καλά" δηλώνει από την Σαουδική Αραβία ο Χαρίρι

«Δημιουργείται ένα κενό στην εξωτερική μας πολιτική, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να περιμένουμε. Εκτός κι αν επιθυμήσουμε να λάβουμε μια “επιδραστική στάση”, η οποία θα προσπαθήσει να είναι εποικοδομητική και να βοηθήσει στην επίλυση αυτής της κρίσης στον Λίβανο», είπε, προσθέτοντας ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική βούληση.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Προεδρικό δεν έχει λάβει θέση επί του θέματος.

Αγορά S-400 από την Τουρκία

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι τελικά οι S-400 αγοράστηκαν από τη Ρωσία, αλλά και την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να αναπτύξει δικά της πυραυλικά συστήματα και κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει να ανησυχεί, ο κ. Τζιάρας διευκρίνισε ότι οι ισορροπίες ισχύος αλλάζουν, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, καθώς η Κύπρος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δυσμενή θέση.

«Το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα θα δημιουργήσει μια ασπίδα άμυνας, αλλά και δυνητικά επίθεσης, που δεν θα ευνοεί την Ελλάδα ή το στρατιωτικό ισοζύγιο δυνάμεων», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται από οποιαδήποτε επιβουλή της Άγκυρας, καθώς στις διεθνείς σχέσεις αυτό που μετρά περισσότερο είναι η ισχύς.

«Οι ανακοινώσεις μάς δείχνουν πού βρίσκεται η Τουρκία γεωστρατηγικά και ποιος είναι ο διεθνής της προσανατολισμός από τη στιγμή παράδοσης των πυραύλων. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική Τουρκία, ακόμα και καθαρά αντι-δυτική, καθώς μέχρι στιγμής λειτουργεί κάπως σαν εκκρεμές ανατολής και δύσης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα