Γιατί αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης ο Ερντογάν

Εντός και εκτός Τουρκίας στοχεύει η ρητορική αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, η οποία εκδηλώνεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός εκτιμά ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να ξεριζώσει την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ και να δημιουργήσει μια νέα κυρίαρχη ιδεολογία για το τουρκικό κράτος.

H ιδεολογία αυτή, εκτιμά ο κ.Κοντός, "θα βασίζεται στον Ισλαμικό πολιτισμό, ο οποίος σύμφωνα με αυτό τον οραματισμό και με

τα όσα έγραψε και ο Νταβούτογλου θα είναι εφάμιλλος του δυτικού πολιτισμού και θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης".

Προσπάθεια απόκτησης ενισχυμένης επιρροής βλέπει και ο Ζήνωνας Τζιάρας.

Ο Διεθνολόγος είπε πως θα υπάρξει προσπάθεια για έλεγχο "σε όσο μεγαλύτερη έκταση και περιοχές μπορεί, μέσα ενδεχομένως από την επαναδιαπραγμάτευση και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στην περιοχή, στο εγγύς μέλλον, μετά από τους πολέμους που υφίστανται".

Η αναθεωρητική λογική του Ερντογάν, τονίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος, υπερβαίνει τις δυνάμεις του.

Οι μεγάλες δυνάμεις σημειώνει, δεν θέλουν την Τουρκία ως περιφερειακό ηγεμόνα, ενώ οι στρατηγικές εξελίξεις στην περιφέρειά της, με την αναζωπύρωση κυρίως του Κουρδικού ζητήματος και την εσωτερική αστάθεια, οδηγούν τον Ερντογάν σε μια σχοινοβασία με πολλά ρίσκα και επικίνδυνες μεταβλητές που δεν μπορεί να ελέγξει.

Ακόμα και αν η Τουρκία χάσει εδάφη απ' τους Κούρδους, συμπληρώνει ο Διεθνολόγος Παναγιώτης Ήφαιστος. "Όπως για παράδειγμα να μείνουν οι Τούρκοι στα 2/3 της Τουρκίας και ακόμα και αν υπάρξει μεγάλη αστάθεια, ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει πανίσχυρος και το ενδεχόμενο εκτόνωσής του πάνω σε ευάλωτους γείτονες, είναι η πιο λογική, αν θέλετε, εξέλιξη σ' αυτό το ταραχώδες διεθνές περιβάλλον που ζούμε" σχολιάζει.

Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που τίθενται είναι και η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Έχει προεκτάσεις στη διπλωματική στάση της Τουρκίας και στο ότι ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο για εμάς, είπε ο κ.Τζιάρας.

Μια λύση η οποία θα έχει εγγυήσεις, στρατεύματα, αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω και να υπογραμμίσω πολύ περισσότερο να έχει ένα τουρκικό κράτος εντός ενός μη βιώσιμου κράτους ευήμερου - θα είναι για μας πολύ μεγάλος κίνδυνος εάν επιβεβαιωθούν όλα αυτά τα ρευστά και επικίνδυνα που συμβαίνουν στην Τουρκία και στην περιφέρειά της, συμπληρώνει ο κ. Ήφαιστος.

Δεν έχει δείξει μέχρι τώρα στοιχεία επιθετικότητας προς την Κύπρο ο Ερντογάν και περισσότερο θεωρώ ότι αυτό δεν το έχει κάνει επειδή πιστεύει ότι στην Κύπρο μπορεί να επιτύχει τους στόχους του αναίμακτα, είπε ακολούθως ο κ.Κοντός.

Keywords
Τυχαία Θέματα