Έμειναν έκπληκτοι οι Ρώσοι

Δεν περίμεναν την άμεση στήριξη του ΝΑΤΟ στην προκλητική τουρκική ενέργεια
Σε ανακοίνωσή της η ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο εξηγεί πώς το ρωσικό αεροπλάνο δεν αποτελούσε κίνδυνο για την Τουρκία και κατηγορεί τον Ερντογάν για στενές σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Σε ανακοίνωση σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία προέβη χθες και η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο,

υπογραμμίζοντας ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας και έπεσε στο συριακό έδαφος, επομένως οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν επιδέχονται καμία κριτική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρχε κανένας λόγος για κατάρριψη του αεροσκάφους και δεν συνιστούσε καμιάν απειλή για την Τουρκία, αφού αυτό επέστρεφε πίσω στην αεροπορική βάση της Λατάκειας, χωρίς να μεταφέρει πυρομαχικά.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πιλότοι διεξάγουν επιχείρηση εναντίον του ISIS στη Βόρεια Λατάκεια, όπου υπάρχει ένας αριθμός μαχητών ρωσικής προέλευσης. Ο στρατός διεξήγαγε προληπτικά χτυπήματα σε διεθνείς τρομοκράτες. Αυτή ακριβώς η περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, δεδομένου ότι αποτελεί μια διαδρομή για την υποστήριξη του ισλαμιστών της ISIS», σημειώνει ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Μπορούν (τζιχαντιστές) να υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία στην Τουρκία και να επιστρέφουν στην περιοχή για να συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά του συνασπισμού και της Ρωσίας. Από αυτήν τη ζώνη, παραδίδεται επίσης φθηνό πετρέλαιο από ελεγχόμενες πηγές της ISIS. Αυτή είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Άγκυρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας προσωπικά».

Προετοιμασμένη πρόκληση
Υπάρχει μία ακόμη πτυχή που αξίζει προσοχής, συνεχίζει η ανακοίνωση, που σημειώνει πως ο Πρόεδρος Ερντογάν στρέφεται όλο και περισσότερο προς τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, με αποτέλεσμα οι «θρησκευτικοί του στόχοι» να αντιστοιχούν με εκείνους του ISIS. «Όλο αυτό μοιάζει με μια καλά προετοιμασμένη πρόκληση. Τα αεροσκάφη F-16 βρίσκονταν σε επιφυλακή», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας επίσης πως οι «χάρτες» που επιβεβαιώνουν την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, τυπώθηκαν εκ των προτέρων και δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα. «Οι ίδιοι οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι η "παράβαση" διήρκεσε μόλις 17 δευτερόλεπτα.

Οι φωτογραφίες της κατάρριψης και της πτώσης του αεροσκάφους είχαν ληφθεί από την αρχή μέχρι τη στιγμή που χτύπησε το έδαφος. Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν τους δύο πιλότους με αλεξίπτωτα και την εκτέλεση ενός εξ αυτών. Είδαμε, επίσης, πλάνα «μετριοπαθών αποκεφαλιστών» - βαρβάρων της ISIS, που ήταν χαρούμενοι στο να σκοτώσουν έναν Ρώσο πιλότο», σημειώνεται

Επικίνδυνη άνοδος της τρομοκρατίας
Επιπλέον η ανακοίνωση σημειώνει ότι, παρά τις φιλικές προθέσεις που είχε πάντοτε η Ρωσία προς την Τουρκία, εντούτοις το περιστατικό αυτό θα επιφέρει συνέπειες στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Εκφράζονται, επίσης, οι ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άνοδο της τρομοκρατίας στην Τουρκία και σημειώνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Ρώσους πολίτες να απέχουν προσωρινά από τα ταξίδια στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ υποστήριξε το δικαίωμα της Τουρκίας να «υπερασπιστεί το έδαφός της», αφού το ρωσικό αεροπλάνο δεν ήταν εξοπλισμένο. «Θυμόμαστε ότι πριν από τρία χρόνια, όταν τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να το ρίξουν κάτω», σημειώνει η ανακοίνωση καταληκτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα