Για πρώτη φορά πολιτικό θέμα σε σύνοδο των G20

Για πρώτη φορά από την ίδρυση τους οι G20 θα συζητήσουν θέμα της παγκόσμιας πολιτικής εκτός από την παγκόσμια οικονομία. Η σύνοδος κορυφής τη οποία φέτος φιλοξενεί η Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Νοεμβρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και με πρόταση της Άγκυρας κατά την έναρξη της συνόδου στο δείπνο της 15ης Νοεμβρίου θα συζητηθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία, Κίνα και Γαλλία τάσσονταν εναντίον συζήτησης πολιτικών ζητημάτων γι αυτό και δεν συμμετείχαν στις συνόδους οι Υπουργοί Εξωτερικών.

Αυτή τη φορά στην ατζέντα υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με τρομοκρατία και καταπολέμηση του ISIS. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένονται επίσης στο τουρκικό θέρετρο. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου προσκάλεσε τηλεφωνικώς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αναμένεται επίσης στην Αττάλεια.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να θέσει το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα. Αναμένεται να τεθεί το θέμα της μη χορήγησης διαπιστεύσεων για όλους τους δημοσιογράφους αδιακρίτως,αλλά κυρίως σε κάποιους με βάση το κριτήριο αν πρόκειται για `ημέτερους` ή μη.

Στο μεταξύ σε συναγερμό είναι όχι μόνο η αστυνομία και η ΜΙΤ αλλά και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφάλεια της Αττάλειας. Θα κλείσουν όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν το κέντρο του Μπελέκ στην Αττάλεια και του σημείου όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Στην εσωτερική διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι ηγέτες έχουν τοποθετηθεί 362 κάμερες.

Η ομάδα των 20 που ονομάστηκε εν συντομία G20 ξεκίνησε το 1999 με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στόχος ήταν οι πλούσιες χώρες με τις πιο αναπτυγμένες βιομηχανίες να συναντηθούν με τις χώρες αναδυόμενων οικονομιών ιδρύοντας ένα μηχανισμό συζήτησης σε τακτική βάση των διεθνών οικονομικών προβλημάτων. Το 2008 διεξήχθη η πρώτη σύνοδος κορυφής για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από τότε πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδονησία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, ΕΕ, Κίνα, Καναδάς, Βραζιλία, Αυστραλία, Αργεντινή. Εκ μέρους της ΕΕ συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτή τη σύνοδο θα συμμετάσχουν ως φιλοξενούμενες χώρες και το Αζερμπαϊτζάν, η Ισπανία, η Μαλαισία, η Σενεγάλη, η Σιγκαπούρη και η Ζιμπάμπουε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα