Γ.Γ ΑΚΕΛ: Μας ανησυχεί η προσπάθεια προσάρτησης κατεχομένων

Μετά τη Μόσχα επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον Γ.Γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, με αντικείμενο το Κυπριακό.

Αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και στις 12.00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αύριο θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χθες

η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με ηγέτες κομμάτων και συζήτησαν τις πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο για τη συνάντηση του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η πρόσφατη αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν έχει καμία σχέση με τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό και ότι ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται εγγυήσεις.

Ο κ. Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη, αν και εφόσον της ζητηθεί, σε οποιαδήποτε φάση, να επιχειρήσει να συμβάλει με ιδέες και απόψεις στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη της κας Νούλαντ στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη, υπό την προϋπόθεση ότι θα στοχεύει να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Αν επιχειρηθεί, είπε, είτε να επιβάλει απόψεις είτε να ασκήσει πιέσεις προς κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι έντονη.

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να αφομοιώσει τα κατεχόμενα, που συνιστά, όπως είπε, ανησυχητική εξέλιξη. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, τόνισε, δεν ξέρω με ποιους θα συνομιλούμε σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερτογάν και τις προκλήσεις του στο Αιγαίο, και τον προβληματισμό τους για τις πραγματικές του προθέσεις και το πόσο συνεπής μπορεί να είναι σ’ αυτά που λέει ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, συζητήθηκε και το θέμα του φακέλου της Κύπρου και της δόθηκαν κάποια εντυπωσιακά στοιχεία.

Ο κ. Βούτσης, είπε ο κ. Κυπριανού, αντιμετωπίζει το ζήτημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της σοβαρότητάς του και δεν θέλει να το αναγάγει σε ζήτημα δημόσιας συζήτησης για κομματικό όφελος.

Έχει ήδη γίνει, είπε, σημαντική οργανωτική δουλειά, είναι έτοιμο το 90% του υλικού που βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά υπάρχουν στοιχεία και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενδεχομένως και αλλού.

Υπάρχει μια προσπάθεια, ανέφερε, να εντοπιστούν, να επισημανθούν και να παραδοθούν στην κυπριακή Βουλή, με στόχο να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις δημόσια, αλλά για να γίνει μία ουσιαστική έρευνα για το τι πραγματικά είχε συμβεί το 1974.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Μόσχα και Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα