ΓεΣΥ: Ρίχνει τις ευθύνες στον ΟΑΥ το Υπουργείο Υγείας

Η Κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και προς τούτο και προχώρησε πράττοντας όλα όσα έπρεπε να πράξει ούτως ώστε το ΓεΣΥ να μπορέσει να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, αναφέρει σε απάντηση του ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με προσήλωση στο συμφέρον του πολίτη και της χώρας, αναφέρεται, η Κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Υγείας, ετοίμασε προσχέδια νομοσχεδίων, κατέθεσε εμπεριστατωμένο Οδικό Χάρτη με κατευθύνσεις και στρατηγικές ικανό να

δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικό, αναβαθμισμένο και ισοπολειτιακό, προχώρησε σε δημόσιο διάλογο, έφερε εμπειρογνώμονες και εκπόνησε μελέτες για τα νοσηλευτήρια, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για τα φάρμακα, όπως και τις οικονομικές μελέτες που απαιτούνται στο Μνημόνιο αναφορικά με το ΓεΣΥ.“Όμως το ΓεΣΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς λογισμικό. Η εφαρμογή του λογισμικού, της ουσιώδους αυτής παραμέτρου, αποτελεί αποκλειστική και μοναδική ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για την οποία ο ΟΑΥ έλαβε ειδική χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Ο ΟΑΥ όμως δεν προχώρησε στην εξασφάλιση του λογισμικού. Ούτε καν βγήκε σε προσφορές, οι οποίες χρειάζονται μέσα από τις νομότυπες διαδικασίες, δύο χρόνια. Ούτε και έχει ακόμη ενημερώσει πότε το λογισμικό του ΓεΣΥ θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί και αυτό παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την ανάγκη αμεσότητας στον καθορισμό ημερομηνίας”, προστίθεται.Χωρίς λογισμικό σύστημα το ΓεΣΥ δεν μπορεί ούτε καν να ξεκινήσει, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.“ Η νομοθεσία επ ` ουδενί δεν μπορεί να αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο για την καθυστέρηση που ο ΟΑΥ προκαλεί στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Κατά συνέπεια, το ΓεΣΥ θα μπορέσει να εφαρμοστεί μόλις ο ΟΑΥ προχωρήσει με την υποχρέωσή του και εγκαταστήσει το λογισμικό σύστημα. Η ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ εξαρτάται απόλυτα από την ημέρα που ο ΟΑΥ θα παραδώσει λογισμικό σύστημα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα