Στο σκαμνί και για νέες υποθέσεις του οικονομικού σκανδάλου

Και νέες υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο στην οικονομία. Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, διαβεβαιώνει ότι η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και αποδίδει την καθυστέρηση στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων.

Καταδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που αφορούν στην κατάρρευση της οικονομίας ο Κώστας Κληρίδης, αναφέρει ότι στις περιπτώσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα “είναι τέτοιες που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση

τους”. Είναι γι` αυτό τον λόγο, εξηγεί, που οι ανακρίσεις έχουν καθυστερήσει και καθιστά σαφές ότι “η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση, ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα”.

Γενικός Εισαγγελέας για Βγενόπουλο

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου για να μην εκδοθούν στην Κύπρο και να δικαστούν, ο κ. Κληρίδης ενώ αποφεύγει να υπεισέλθει στην ουσία των δηλώσεων και ενεργειών τους, εκφράζει αισιοδοξία ότι “τελικά εκεί όπου υπάρχει μια καλή υπόθεση, θα είναι δυνατό, ναι, να αχθεί στο δικαστήριο και ακολούθως να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καταδίκη και εκεί όπου αυτό δικαιολογείται”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο, ο κ. Κληρίδης διαβεβαιώνει ότι “εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται – εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση, σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής”.

Δεν υπάρχει πρόθεση άμεσης πλήρωσης της θέση του Β. Γενικού Εισαγγελέα

Ο κ. Κληρίδης αναφέρεται, επίσης, στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία είναι κενή μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, και δηλώνει ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση πλήρωση αυτής της θέσης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης “θα πρέπει να υπάρξει άμεση και σοβαρή διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά, επίσης, σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και με την πρόθεση του Προέδρου να καταθέσει στην ποινική υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Αναφέρεται, ακόμη, στην πρόσφατη αντιπαράθεση του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τις αναπομπές και αναφορές του Προέδρου και εκφράζει τη θέση ότι “θα είναι χρήσιμο η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει το δικό της νομικό σύμβουλο που να τη συμβουλεύει πάνω σε θέματα συνταγματικότητας των διατάξεων της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης

Ερ.: Από την πρώτη ημέρα του διορισμού σας, τα βλέμματα των πολιτών είναι στραμμένα πάνω σας, βλέποντας στο πρόσωπο σας το θεσμό που θα οδηγήσει τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής του τόπου ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχουμε δει κάποιες υποθέσεις να οδηγούνται στα δικαστήρια, ωστόσο, δεν είδαμε, μέχρι στιγμής, κανένα να τιμωρείται. Μήπως τελικά η πολιτεία έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών σ’ αυτό το ζήτημα;

Απ.: Η αδημονία και η ανυπομονησία, η οποία λογικά είναι που εμφανίζεται σε όλους τους πολίτες, έχει σίγουρα τη καλή της βάση. Ο κόσμος έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, πρόσωπα έχουν χάσει τις εργασίες τους, έχουν χάσει εισοδήματα, έχουν χάσει καταθέσεις, έχουν υποστεί μέτρα λιτότητας, τα οποία, πραγματικά, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο θέμα. Με αυτή την έννοια, είναι αναμενόμενο ότι οι ίδιοι αναμένουν να υπάρξει δικαιοσύνη, με την έννοια ότι κάποιοι οι οποίοι μπορεί να θεωρηθούν ως υπαίτιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν...

Εκείνο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι ότι η οικονομική κατάρρευση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ποινικών αδικημάτων διότι η δουλεία της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα προσωπικά, είναι η στοιχειοθέτηση μόνο ποινικών υποθέσεων. Μπορεί τα αίτια της κατάρρευσης ή συγκεκριμένων πράξεων ή ενεργειών να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων αποφάσεων, απλής αμέλειας,ή άλλων παραλείψεων ή πράξεων οι οποίες δεν συνιστούν κατ` ανάγκη ποινικά αδικήματα και αν συνιστούν ποινικά αδικήματα είναι τέτοια που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση υποθέσεων.

Είναι γι` αυτό το λόγο που οι ανακρίσεις οι οποίες διεξάγονται από ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας υπό την εποπτεία και καθοδήγηση, εκεί και όπου απαιτείται, της Νομικής Υπηρεσίας έχει καθυστερήσει. Η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Συνεχίζεται κανονικά η ανακριτική διαδικασία, κάποιες υποθέσεις έχουν ήδη οδηγηθεί στο δικαστήριο και κάποιες άλλες αναμένονται σύντομα να οδηγηθούν, επίσης, στο δικαστήριο.

Ερ.: Έχετε, κατ’ επανάληψη, δηλώσει ότι η Νομική Υπηρεσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διεκπεραίωση του μεγάλου φόρτου εργασίας που ομολογουμένως έχει ενώπιον της, με όλες αυτές τις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς που ακούμε καθημερινά, σε συνάρτηση και με το ρόλο σας, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Έχει αλλάξει καθόλου σήμερα αυτή η εικόνα;

Απ.: Η Κύπρος είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις χωρών των οποίων η Νομική Υπηρεσία συνδυάζει αυτές τις εξουσίες. Δηλαδή, είναι από τη μια και νομικός σύμβουλος του κράτους και όλων των κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών και από την άλλη είναι υπεύθυνη για όλες τις ποινικές διώξεις. Ο τομέας των ποινικών διώξεων έχει αυξηθεί τρομερά και λόγω και των υποθέσεων της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα που εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή και απορροφούν πολύ χρόνο, όπως επίσης και της έξαρσης η οποία παρατηρείται στη διερεύνηση άλλων υποθέσεων που έχουν σχέση με διαφθορά.

Και από την άλλη, η αύξηση του όγκου εργασιών στον τομέα της παροχής των νομικών συμβουλών είναι τόσο εμφανής και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι λόγω υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Δημοκρατία, κυρίως μνημονιακών – ένας μεγάλος αριθμός από ενέργειες πρέπει να γίνουν ή έπρεπε να γίνονταν μέσα σε πολύ ασφυκτικά χρονικά διαστήματα, όπως είναι ο νομοτεχνικός έλεγχος όλων των νομοθεσιών, οι οποίες εσπευσμένα ετοιμάζοντο και έπρεπε να περάσουν μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού τύχουν του νομοτεχνικού ελέγχου.

Δυστυχώς αυτή η έξαρση βρήκε τη Νομική Υπηρεσία ιδιαίτερα υποστελεχωμένη για διάφορους λόγους, αποχώρηση στελεχών της και συνδυαζόμενης με την παγοποίηση των θέσεων. Είναι γεγονός ότι ζητήσαμε και αμέσως ετύχαμε της έγκρισης αποπαγοποίησης των κενών θέσεων και έχουμε προχωρήσει σε κάποιες προαγωγές, πλήρωση δηλαδή κενών θέσεων προαγωγής όμως η κατάσταση δεν είναι ακόμα καλύτερη διότι πρέπει πρώτα να γίνουν οι προαγωγές έτσι ώστε να απελευθερωθούν θέσεις στη βάση της πυραμίδας πράγμα το οποίο θα γίνει εντός των προσεχών μηνών.

Ερ.: Το γεγονός ότι η θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως παραμένει μέχρι σήμερα κενή, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση όπως την έχετε περιγράψει; Γνωρίζετε εάν ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στη πλήρωση αυτής της θέσης;

Απ.: Αυτό το γεγονός έχει εναποθέσει στους ώμους του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων λειτουργών περισσότερο όγκο εργασίας τον οποίο όμως διεκπεραιώνουμε με όλες τις δυσκολίες οι οποίες συνεπάγονται. Όσον αφορά την πλήρωση της θέσης αυτής, αντιλαμβάνεστε είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω όμως ότι προτού πληρωθεί – εάν πληρωθεί – η θέση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει άμεση και σοβαρή διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ερ.: Δεν έχετε μέχρι σήμερα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απ.: Είχαμε κάποιες συζητήσεις γι` αυτό το θέμα...και αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση για άμεση πλήρωση αυτής της θέσης.

Ερ.: Η κενωθείσα θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι απότοκο της θεσμικής κρίσης που είχε ξεσπάσει πριν από κάποιους μήνες στη Νομική Υπηρεσία, με την αντιπαράθεση σας με τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και η οποία οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες με το γνωστό αποτέλεσμα. Πιστεύετε ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η τραυματισμένη εικόνα της Νομικής Υπηρεσίας λόγω αυτής της κρίσης;

Απ.: Δεν θα χαρακτήριζα τα γεγονότα εκείνα ως αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά νομίζω τα γεγονότα είναι γνωστά, κάποια απ` αυτά είναι ήδη επίδικα ενώπιον της δικαιοσύνης και δεν θα ήθελα να επεκταθώ σ΄ αυτά. Το γεγονός είναι ότι η θέση έχει κενωθεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο επιπρόσθετος όγκος εργασίας που έχει δημιουργηθεί διεκπεραιώνεται κανονικά. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι δεν παρουσιάζεται επί τους παρόντος ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ερ.: Η υπόθεση αυτή είχε σε κάποια στιγμή διασαλεύσει και τη σχέση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς είναι σήμερα η μεταξύ σας συνεργασία;

Απ.: Η συνεργασία επί υπηρεσιακής πάντα βάσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε ανασταλεί, διακοπεί ή διασαλευθεί. Υπήρξαν κάποια γεγονότα τα οποία δημιούργησαν μια αντιπαράθεση αυτό δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί. Τα γεγονότα αυτά τώρα δεν έχουν να παίξουν κανένα ρόλο και συνεχίζεται κανονικά η πλήρης και αγαστή συνεργασία.

Ερ.: Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει την 1η Ιουνίου ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση του κ. Ερωτοκρίτου. Η ενέργεια του Προέδρου έγινε αντικείμενο πολιτικής συζήτησης με κάποιους να καλούν τον Πρόεδρο να μην πάει στο δικαστήριο, διότι έτσι θα εκθέσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάποιοι άλλοι να λένε ότι ο Πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει. Ποια είναι η δική σας γνώμη και αν ο Πρόεδρος έχει ζητήσει τη δική σας συμβουλή για αυτή του την ενέργεια;

Απ.: Την ερώτηση αυτή την έχετε υποβάλει στον τελευταίο άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να την απαντήσει διότι, όπως γνωρίζετε, η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Και με δεδομένο μάλιστα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε, δυστυχώς θα έλεγα, την υποχρέωση να εμφανιστεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να αναφέρω οτιδήποτε υπό μορφή σχολιασμού ή έκφρασης οποιασδήποτε άποψης πάνω στο θέμα το οποίο με ρωτάτε.

Ερ.: Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση σας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αναπομπές και αναφορές του Προέδρου για νομοθετήματα που ψήφισε η ολομέλεια του σώματος κατά την τελευταία της συνεδρία, έχει εκφραστεί η άποψη ότι έχει έρθει ο καιρός η Βουλή να αποκτήσει δική της εσωτερική Νομική Υπηρεσία και το δικό της Νομικό Σύμβουλο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απ.: Θα έλεγα ότι είναι χρήσιμο σίγουρα η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει το δικό της Νομικό Σύμβουλο είτε ένα άτομο εγνωσμένου, ασφαλώς, νομικού κύρους ή μια ολόκληρη υπηρεσία ίσως, η οποία απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο λόγος γι` αυτό είναι προφανής. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι από το σύνταγμα Νομικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και άλλων κρατικών οργάνων. Με αυτή την έννοια, είναι ο Νομικός Σύμβουλος ουσιαστικά της εκτελεστικής εξουσίας.

Εδώ μιλούμε για μια άλλη εξουσία, τη νομοθετική εξουσία. Η νομοθετική εξουσία έχει άλλα καθήκοντα και άλλες ευθύνες και δικαιώματα. Για παράδειγμα το δικαίωμα να υποβάλλουν οι βουλευτές προτάσεις νόμου όπως είναι το αντίστοιχο δικαίωμα υποβολής νομοσχεδίων από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας. Γι` αυτά δεν μπορεί να είναι Νομικός Σύμβουλος, να προβαίνει σε νομοτεχνικό έλεγχο και άλλες συναφείς ενέργειες ο Γενικός Εισαγγελέας, γιατί εκτός των άλλων, έχει και κάποια σύγκρουση, δηλαδή σύγκρουση εξουσίας, σύγκρουση συμφέροντος.

Δεν μπορεί από τη μια να ενεργείς εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, ως νομικός της σύμβουλος και από την άλλη να συμβουλεύεις μεμονωμένους βουλευτές ή τη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέματα στα οποία μπορεί να υπάρχει σύγκρουση. Και το είδαμε αυτό να συμβαίνει πρόσφατα...Η Βουλή θα μπορούσε για τα δικά της θέματα, για παράδειγμα για νομοτεχνικό έλεγχο προτάσεων νόμου που υπάρχει πρόθεση να υποβληθούν από βουλευτές ή από τον Πρόεδρο της Βουλής κλπ να έχει, να προσλάβει το δικό της μόνιμο νομικό σύμβουλο ο οποίος θα τη συμβουλεύει πάνω σε θέματα για παράδειγμα συνταγματικότητας των διατάξεων της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Ερ.: Να επιστρέψουμε στο θέμα της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις ενέργειες στις οποίες προβαίνετε για να οδηγήσετε τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Αθήνα και η απόφαση των συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου να μην εμφανιστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Και εσείς ο ίδιος είχατε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό, πολιτικό ή άλλο μέσο για να μην έρθουν στην Κύπρο να δικαστούν. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε στο τέλος να τους οδηγήσετε ενώπιον της δικαιοσύνης;

Απ.: Κατ` αρχάς αυτού του είδους οι υποθέσεις από τη φύση τους έχουν εγγενείς δυσκολίες για την απόδειξη τους. Επομένως αυτό δίνει και τροφή σε καλούς νομικούς συμβούλους να αξιοποιούν διάφορα, διατάξεις νόμου και δικαιώματα τα οποία παρέχονται, έτσι ώστε να αποφύγουν μια πιθανή δίωξη ή αργότερα μια πιθανή καταδίκη.

Επίσης, ακριβώς, είναι αναμενόμενο ότι πρόσωπα τα οποία έχουν και μια καλή οικονομική επιφάνεια θα χρησιμοποιήσουν καλούς νομικούς συμβούλους οι οποίοι με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα τα οποία προσφέρονται έτσι ώστε να αποφύγουν τη δίωξη τους ή αργότερα τη καταδίκη τους. Η δική μας η προσπάθεια είναι να αντιμετωπίζουμε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτά τα νομικά θέματα τα οποία εγείρονται με όλη τη σοβαρότητα η οποία απαιτείται υπό τις περιστάσεις αυτές. Είμαι προσωπικά αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι, αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα αυτά, τελικά εκεί όπου υπάρχει μια καλή υπόθεση, θα είναι δυνατό, ναι, να αχθεί στο δικαστήριο και ακολούθως να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καταδίκη και εκεί όπου αυτό δικαιολογείται.

Ερ.: Συμμερίζεστε την άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο κλοιός άρχισε να σφίγγει;

Απ.: Δεν θα ήθελα να προβώ σε άλλους σχολιασμούς διότι αναμένεται να αξιοποιηθούν και να παρερμηνευθούν από κάποια πρόσωπα. Θέλω απλά να διαβεβαιώσω ότι ως διωκτικές αρχές θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε το παν έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο της παρουσίασης, ενώπιον δικαστηρίων, ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με τη μαρτυρία την οποία έχουμε ή θα έχουμε συλλέξει, μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποια αδικήματα.

Ερ.: Είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη η μη συμπερίληψη του κ. Βγενόπουλου στο κατηγορητήριο για την υπόθεση της πρώην Λαϊκής. Δεν έχει μέχρι σήμερα προκύψει μαρτυρία εναντίον του κ. Βγενόπουλου που να δικαιολογεί τη συμπερίληψη του στο κατηγορητήριο;

Απ.: Δεν μπορώ να απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έτσι επί προσωπικού επιπέδου. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται – εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής.

Ερ.: Με βάση το πόρισμα της Αστυνομίας, είχατε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα στην υπόθεση χρηματοδότησης κομμάτων από την εταιρεία Focus. Ωστόσο είχατε δηλώσει ότι «θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για λόγους πλήρους διαφάνειας», ενώ δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο « στην πορεία να προκύψουν ποινικά αδικήματα». Πως προχωρεί η διερεύνηση της υπόθεσης;

Απ. : Πρέπει να πω ότι ήταν από την αρχή που είχε καταστεί σαφές ότι το θέμα της διερεύνησης της ενδεχόμενης χρηματοδότησης κομμάτων από την εταιρεία Focus δεν σχετιζόταν με τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων διότι με το νομοθετικό καθεστώς το οποίο ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο (η χρηματοδότηση κομμάτων) δεν ήταν ποινικό αδίκημα. Εντούτοις - και θα θυμάστε ίσως, ήταν με επιμονή των ίδιων των κομμάτων που απαιτήθηκε – και πολύ σωστά κατά την άποψη μου για σκοπούς διαφάνειας και δημοσίου ενδιαφέροντος – όπως μέσα στο πλαίσιο της όλης διερεύνησης των αδικημάτων για την οικονομία, διερευνηθεί και αυτό το θέμα. Και διερευνήθηκε. Διερευνήθηκε, όμως, και για ένα άλλο σκοπό διότι αυτές οι διαδρομές χρημάτων από τη συγκεκριμένη πηγή και υπό άλλες περιρρέουσες καταστάσεις, έχουν πολλά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες υποθέσεις οι οποίες συνιστούν ποινικά αδικήματα. Δεν είναι, δηλαδή, μια ακαδημαϊκή άσκηση, η οποία έγινε και η οποία είναι άχρηστη. Αντίθετα, πρέπει να πω ότι η διερεύνηση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα έχει στοιχεία τα οποία αξιοποιούνται και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να προσθέσουν στον κρίκο της αλυσίδας μαρτυρίας σχετικά με άλλα σοβαρά αδικήματα τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης.

Ερ.: Τι γίνεται με την υπόθεση που αφορά στο ένα εκατομμύριο που έδωσε η Focus στην εταιρεία του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του μαρτυρικού υλικού προκειμένου να οδηγηθεί και αυτή η υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης;

Απ.: Όπως ίσως να γνωρίζετε, εκ της θέσεως μου, είμαι ή θέλω να είμαι εξ εκείνων που ουδέποτε δίδουν λεπτομέρειες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ζημιά στις ανακρίσεις και θέματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως προαναγγελίες των επόμενων βημάτων σε μια ποινική υπόθεση. Αυτά τα θέματα για διάφορους λόγους μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην ίδια την υπόθεση. Σίγουρα δεν ωφελούν κανένα. Είναι γεγονός ότι συνεχίζονται οι διερευνήσεις και οι υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά πέραν τούτου δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για συγκεκριμένη υπόθεση.

Ερ.: Είναι σεβαστή η θέση σας, αλλά και και εμείς ως δημοσιογράφοι ρωτούμε προκειμένου να μη νομίσει ο κόσμος ότι τα έχουμε ξεχάσει αυτά τα θέματα.

Απ.: Εκείνο που σας καλώ να είσαστε βέβαιοι είναι ότι εμείς δεν τα έχουμε ξεχάσει. Αντίθετα τα ερευνούμε με όλη τη σπουδή και σοβαρότητα.

Ερ. :Οι υποθέσεις που αφορούν στην λίστα λαγκάρντ και στα περιβότητα panama papers βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας;

Απ.: Όχι, δεν είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, δεν έχει ακόμη τεθεί ενώπιον μας οτιδήποτε το σχετικό. Αναμένουμε ότι σε κάποιο στάδιο σίγουρα θα έρθουν κοντά μας. Είχαμε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος αντιλαμβάνομαι, απ` ότι έχει πει, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης κάποιων θεμάτων που προκύπτουν από τα έγγραφα και θα τα αποστείλουν σε ευθετότερο χρόνο στη Νομική Υπηρεσία.

Ερ.: Φεύγοντας από τη Νομική Υπηρεσία, ποιο είναι το ένα πράγμα που θα θέλατε να έχετε πετύχει;

Απ.: Ένα πράγμα θα ήθελα μόνο να αφήσω φεύγοντας: Ένα καλό όνομα ως ενός ανθρώπου, ο οποίος με αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και ευθυκρισία προσπαθούσε και επιχειρούσε να κάνει το καθήκον του, ασκώντας τις σοβαρές εξουσίες οι οποίες του είχαν ανατεθεί.

Keywords
κυπε, κυπρος, βγενόπουλος, σημαίνει, βουλη, πήχη, οφείλεται, ώμους, ιουνίου, καιρος, συνταγμα, αθηνα, εταιρεία, focus, συγκεκριμένο, τραπεζες, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, βουλευτες, πως ειναι σημερα η, πως ειναι σημερα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, ογκος, οικονομια, πλαισιο, αυξηση, αισιοδοξια, απλα, ατομο, αφορμη, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, εγινε, εγγραφα, υπαρχει, ενεργεια, εννοια, επρεπε, εταιρεία, ζημια, ιδια, η δικη, υπηρεσια, υποθεση, εικονα, κειμενο, λεπτομερειες, λογο, μηνες, μορφη, νομικη, ομαδα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, πηγη, πολιτεια, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, τεως, φευγοντας, φυση, χρονικα, κυπε, αχρηστη, δικαιωμα, δικαιωματα, ερωτησεις, focus, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωστας, νομικου, ογκο, πήχη, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, ώμους
Τυχαία Θέματα