ΓΔΕΕ:Eπικυρώνει απόφαση της Κομισιόν γι'ανάκτηση ενισχύσεων

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε σήμερα την απόφαση της Κομισιόν που υποχρεώνει το γαλλικό Δημόσιο να ανακτήσει 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν στο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης προς την Electricité de France (EDF).

Το ΓΔΕΕ απέρριψε τις αιτιάσεις της EDF για σφάλματα της Κομισιόν, αποφαινόμενο πως το κριτήριο "του ιδιώτη επενδυτή", σε σχέση με τον ρόλο του δημοσίου ως μετόχου επιχείρησης, δεν ήταν εφαρμοστέο όταν το δημόσιο ενεργεί

ως φορέας δημόσιας εξουσίας, και ότι η δυνατότητα εφαρμογής του κριτηρίου του ιδιώτη επενδυτή εξαρτάται εν τέλει από το αν το Δημόσιο χορηγεί οικονομικό πλεονέκτημα σε επιχείρηση που του ανήκει, με την ιδιότητά του ως μετόχου και όχι με την ιδιότητά του ως φορέα δημόσιας εξουσίας. Κατά το ΓΔΕΕ, αυτή η χρηματική χορηγία δεν ήταν στην "ανακεφαλαιοποίηση", αλλά ασύμβατη κρατική ενίσχυση.

Το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι εναπόκειτο στο γαλλικό Δημόσιο να αποδείξει πέραν αμφισβήτησης και βάσει αντικειμενικών και επαληθεύσιμων στοιχείων ότι το εφαρμοσθέν μέτρο ήταν συναρτημένο με την ιδιότητά του ως μετόχου, από δε τα στοιχεία αυτά έπρεπε να προκύπτει σαφώς ότι είχε αποφασίσει, πριν από τη χορήγηση του πλεονεκτήματος ή ταυτόχρονα με αυτή, να πραγματοποιήσει επένδυση στην EDF. Κατά το Γενικό Δικαστήριο, η Κομισιόν προέβη σε εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων που έθεσαν στη διάθεσή της η EDF και η Γαλλία προκειμένου να καθορίσει κατά πόσον το επίδικο μέτρο ήταν συναρτημένο με την ιδιότητα του Γαλλικού Δημοσίου ως μετόχου ή με την ιδιότητά του ως φορέα δημόσιας εξουσίας και, συνεπώς, δεν υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο. Ορθώς, επίσης, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα που προσκόμισαν η EDF και το Γαλλικό Δημόσιο δεν μαρτυρούν τη διενέργεια χωριστής και αυτοτελούς ανάλυσης των εκτιμήσεων του Δημοσίου υπό την ιδιότητά του ως μετόχου ούτε αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις που συνδέονται με τον φόρο δεν συμπλέκονται με εκείνες που συνδέονται με το οικονομικό όφελος του Δημοσίου.

Το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά, επίσης, ότι, όπως υποστήριξε η Κομισιόν, τα διάφορα έγγραφα που προσκόμισαν η EDF και το γαλλικό Δημόσιο δεν αποτελούν ούτε περιλαμβάνουν οικονομικές αξιολογήσεις δυνάμενες να συγκριθούν με αυτές που θα πραγματοποιούσε ιδιώτης επενδυτής πριν προβεί σε εφαρμογή του επίδικου μέτρου προκειμένου να προσδιορίσει τη μελλοντική αποδοτικότητά του. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο, κρίνοντας ότι μια τέτοια έλλειψη μελετών, αναφορών ή ειδικών αναλύσεων, καθιστούσε δυσχερές να απομονωθούν, μεταξύ των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από το Γαλλικό Δημόσιο ή την EDF, οι συνέπειες της προβαλλομένης επενδύσεως.

Το Γενικό Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορθώς η Κομισιόν έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το κριτήριο του ιδιώτη επενδυτή, δεδομένου ότι ούτε η EDF ούτε η Γαλλία προέβαλαν στοιχεία δυνάμενα να αποδείξουν πέραν αμφισβήτησης ότι το γαλλικό Δημόσιο είχε αποφασίσει, πριν τη χορήγηση του επίμαχου πλεονεκτήματος ή ταυτόχρονα με αυτή, να πραγματοποιήσει επένδυση στην EDF και είχε εκτιμήσει, όπως θα είχε πράξει ιδιώτης επενδυτής, την αποδοτικότητα της επενδύσεως που θα συνιστούσε η χορήγηση ενός τέτοιου πλεονεκτήματος στην EDF.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα