Γαλλική υποστήριξη στους Κούρδους - Διπλωματικός πυρετός

Πυρετώδες είναι το διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από το επερχόμενο δημοψήφισμα των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου διπλωματικό αγώνα για εξεύρεση συμμάχων.

Στην προσπάθεια αυτή λοιπόν, ιδιαίτερα βοηθητική φαίνεται πως ήταν η χθεσινή στήριξη της επίσημης κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία υποβάθμισε το θέμα του δημοψηφίσματος,

τονίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς οι περιοχές αυτές ελέγχονται από Κούρδους.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης λοιπόν έρχεται να προστεθεί η στήριξη που εξασφάλισαν οι Κούρδοι, στο δικαίωμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, από τη Γαλλία.

Η υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκαν χθες στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομής διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, δηλώνοντας την στήριξή τους στον Κουρδικό λαό.

Βεβαίως, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης, επανέλαβαν στον πρόεδρο των Κούρδων, Μπαρζανί, ότι είναι υπέρ ενός αυτόνομου Κουρδιστάν, που θα παραμένει μέρος του ιρακινού κράτους.Ωστόσο αναγνώρισαν το δικαίωμά τους στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει την επίσημη κυβέρνηση της Βαγδάτης στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Από το Ερμπίλ ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως ισχύει αυτό και για τις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ. Επίσης η Γαλλική κυβέρνηση θα παραχωρήσει στο Ιράκ δάνειο ύψους 430 εκατομμυρίων Ευρώ, πριν το τέλος του χρόνου.

Θα λέγαμε ότι μια λαμπρή σελίδα στο κεφάλαιο των δεσμών των δύο χωρών μόλις άρχισε να γράφεται.

Κι αυτό γιατί ναι μεν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, ο ίδιος είχε επισκεφτεί την Ερμπίλ δύο φορές.Αντίστοιχα, και ο Μπαρζανί είχε βρεθεί στο Παρίσι τέσσερις φορές.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης από την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε πρόεδρος.

Μετά την χθεσινή ενίσχυση των στρατευμάτων της, με παράταξη τανκς και ολμοβόλων στο Κιλίς, απέναντι από το Αφρίν, της Συρίας, που ελέγχουν Κούρδοι πολιτοφύλακες, η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει με άλλο τρόπο.
Αρκείται στην επίδειξη δύναμης και ισχύος και προφανώς μελετά τα επόμενα βήματα, τα οποία και σαφώς θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του, είπε πως θα μετατραπεί σε αρχηγός αντίστασης της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η χώρα, υπό την προεδρία του τυράννου Ερντογάν.

Σημειολογικά, αναφέρεται ότι η επιλογή του Τσανάκαλε από τον Κιλιτσντάρογλου για τη διεξαγωγή του τετραήμερου συνεδρίου του δεν είναι τυχαία.Στην επαρχία αυτή δόθηκε η Μάχη της Καλλίπολης, κατά την οποία ο οθωμανικός στρατός απώθησε τις δυνάμεις των Συμμάχων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μάχη αυτή μετατράπηκε σε σύμβολο της αντίστασης που οδήγησε στην ίδρυση, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ερντογάν γιόρταζε δίπλα σε στρατιώτες ντυμένους σελτζούκους, την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, μεταξύ των Σελτζούκων και των Βυζαντινών, στην οποία ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα