Γ. Καρεκλάς: Διαπράξαμε ολέθρια λάθη στο Κυπριακό

«Ευθύνη για το Κυπριακό δεν έχουν μόνο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Σοβιετική Ένωση αλλά έχουμε και εμείς» υπογράμμισε σε συνέντευξή του, στο SigmaLive, o καταξιωμένος δημοσιογράφος Γιάννης Καρεκλάς.

Ο κ. Καρεκλάς, τόνισε ότι και εμείς οι Κύπριοι διαπράξαμε ολέθρια λάθη, τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό. «Μπορούμε να παραδεχθούμε ότι και εμείς ως Ελληνοκύπριοι,

διαπράξαμε διαχρονικά τεράστια λάθη και ότι δεν λάβαμε τις κατάλληλες αποφάσεις με υπευθυνότητα;» διερωτήθηκε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χωρίς μαξιμαλισμούς και ακροβασίες, το Κυπριακό θα είχε λυθεί πριν το ’74.

Ο ρεαλιστής Αναστασιάδης και η προσπάθεια για λύση

Ο Γιάννης Καρεκλάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ήταν και είναι ο ρεαλιστής ηγέτης της Κύπρου, ο οποίος είναι έτη φωτός μπροστά από οποιονδήποτε άλλον».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση, ανεξάρτητα από την ιδεολογία που κουβαλά ο κάθε ένας μας και ανέφερε ότι οδεύουμε προς την λύση του έντιμου συμβιβασμού, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, στον οποίο να πιστέψουμε και οι δυο πλευρές.

Η κρίσιμη φάση στο Κυπριακό και οι πολιτικές αποφάσεις

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρεκλάς, σημείωσε ότι το Κυπριακό έπρεπε να λυθεί πριν από πολλά χρόνια εάν δεν ακολουθούσαμε κάποιες λανθασμένες ενέργειες ενώ διερωτήθηκε για το τι πρόκειται να συμβεί εάν χαθεί η παρούσα ευκαιρία στο Κυπριακό. «Ουαί και αλίμονο εάν χαθεί η ευκαιρία για λύση. Διερωτώμαι τι έμεινε να λυθεί αλλά και τι πρόκειται να λυθεί στο Κυπριακό . Έχει γίνει εξαντλητική διαπραγμάτευση όλων των πτυχών, δεν είναι η ώρα επαναδιαπραγμάτευσης, είναι ώρα των πολιτικών αποφάσεων» είπε.

Ανέφερε, δε ότι η Τουρκία κρατά το «κλειδί» της λύσης, καθώς θεωρεί ότι είναι η ώρα να προβεί σε ορθές κινήσεις και να διευκολύνει την λύση στο Κυπριακό.

Τα τρία λάθη του Γλαύκου Κληρίδη

Πατέρα του ρεαλισμού, χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Γιάννης Καρεκλάς ενώ στη συνέχεια επεσήμανε τα τρία μεγαλύτερα λάθη που έκανε πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1963, όταν διαφώνησε τότε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όσον αφορά τα «13 σημεία» (υποβολή προτάσεων προς τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ για βελτίωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας) και δεν έκανε δημόσια την διαφωνία του Το 1972, όταν και πάλι διαφώνησε με τους Τούρκους όσον αφορά τις προτάσεις τους για λύση του Κυπριακού Το 1993, η «σύγκρουση» Κληρίδη με Γιώργο Βασιλείου όσον αφορά τις ιδέες «Γκάλι», λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Δίκαιες αξιώσεις, λάθος επιλογές»

Μέσα από το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Δίκαιες αξιώσεις, λάθος επιλογές», ο Κ. Καρεκλάς, πραγματεύεται καίρια ερωτήματα και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα στις πολύπλευρες πτυχές του Κυπριακού. «Το βιβλίο αυτό είναι μια δημοσιογραφική-ιστορική έρευνα, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το State Department, το Foreign Office, το Congress Library καθώς επίσης και από τον πλούτο της βουλής των Ελλήνων»

«Χωρίς Περιστροφές»: H ώρα της αλήθειας

Η εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» που θα παρουσιάζει ο κ. Καρεκλάς στο Sigma κάθε Δευτέρα στις 22.15 από τις 10 Οκτωβρίου, είναι το νέο εγχείρημα του.

«Ο δημοσιογράφος δεν κλείνει ποτέ τους κύκλους, αντίθετα τους ανοίγει. Είναι η ώρα του πολίτη, που θα πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καρεκλάς, τονίζοντας ότι η εν λόγω εκπομπή, δεν πρόκειται να γίνει αγωγός πολιτικής κανενός αλλά ούτε και να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα