Φόβοι για το μετά-Brexit μέλλον των Βρετανών στην ΕΕ

Αμφιβολίες για το μετα-Brexit μέλλον των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ και κατά συνέπεια και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία προκαλεί εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Guardian.

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι αποφάσεις για το δικαίωμα παραμονής των Βρετανών που ζουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις κάθε κράτους και προσθέτει: «Το γεγονός ότι μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ξένους υπηκόους,

ακόμα και αν έχουν παντρευτεί Βρετανούς υπηκόους ή αν έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκτήσουν καθεστώς μόνιμης διαμονής (στη Βρετανία) ή βρετανική υπηκοότητα ίσως χρωματίσει την προσέγγιση των κρατών-μελών σε αυτό το ζήτημα».

Η Τερέζα Μέι και τα στελέχη της κυβέρνησής της έχουν επανειλημμένα πει ότι θέλουν να εγγυηθούν το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία των περίπου 3,1 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζούσαν στη χώρα έως το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, αλλά προσθέτουν πάντα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ληφθούν αντίστοιχες εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους για τα περίπου 1,2 εκατομμύρια Βρετανών πολιτών που ζουν στις χώρες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμφωνήσουν με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό επί του θέματος νωρίς μετά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ωστόσο, Γερμανία και Γαλλία φέρονται να μην έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους.

Στο εσωτερικό της Βρετανίας η κα Μέι έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τους κοινοτικούς πολίτες που ζουν στη χώρα ως διαπραγματευτικά χαρτιά ενόψει των συζητήσεων για το Brexit.

Αντιδρώντας στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι αποδεικνύει «το ανθρώπινο κόστος ενός Brexit στο στιλ των Τόρις, με οικογένειες, θέσεις εργασίας και σπίτια στον αέρα».

Η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει οδηγήσει από το δημοψήφισμα και μετά σε αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε αιτήσεις κοινοτικών πολιτών για απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής στη Βρετανία, που είναι απαραίτητο στάδιο πριν από την αίτηση για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Από τις 36.555 αιτήσεις το τρίμηνο πριν από το δημοψήφισμα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέβηκε στις 56,024 το αμέσως ακόλουθο τρίμηνο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα