Φοβάται αλλά επιμένει η κυβέρνηση για ΑΗΚ

Στα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον της Αρχής Ηλεκτρισμού. Στάλθηκε σήμερα η απάντηση στην Τρόικα μέσω της οποίας Υπουργός Ενέργειας και Δ.Σ της ΑΗΚ επιμένουν στη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Εμμένουν και επιμένουν η κυβέρνηση και το Δ.Σ της Αρχής Ηλεκτρισμού, στην ανάγκη μη ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, αλλά και απόσυρσης του σχετικού διατάγματος,

παρά την άρνηση των διεθνών δανειστών.

Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, μετά από μακρά πρωινή συνάντηση τους, η Διοίκηση της ΑΗΚ και ο Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης κατέληξαν στο περιεχόμενο και απέστειλαν την απαντητική τους επιστολή στην Τρόικα, μέσω της οποίας επιχειρηματολογούν υπέρ της απόφασης τους να μην προχωρήσουν στην αποκρατικοποίηση.

Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι ακόμη και αν προχωρήσουν οι διαδικασίες, η αποκρατικοποίηση δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα από την Τρόικα έσοδα καθώς έχει διαπιστωθεί μέσω σχετικών ερωτηματολογίων ότι ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο δεν ενδιαφέρει τους επενδυτές διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΗΚ, η κυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση της για καταρχήν απόφαση που θα ξαναμελετηθεί σε ένα χρόνο, καταγράφοντας επτά αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι επιβάλλουν τη διατήρηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του δικαιώματος να επανέλθει στο ζήτημα, σε διάστημα ενός έτους, πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του διαχωρισμού. Και αποκαλύπτουμε ότι ο κυριότερος λόγος που επικαλείται ο Υπουργός Ενέργειας, σε συνεννόηση πάντα με το Προεδρικό, είναι το Κυπριακό και το ενδεχόμενο να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα εξελίξεις που θα ανατρέψουν τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα.

Στους αστάθμητους παράγοντες που απαριθμεί ο κύριος Λακκοτρύπης περιλαμβάνονται επίσης, η εισαγωγή ή/και αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αλλά και η προς υλοποίηση απόφαση για ηλεκτρική υποθαλάσσια διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ.

Πηγές της Κυπριακής πλευράς αναφέρουν στο Σίγμα πως πρέπει να είμαστε αρκούντως επιφυλακτικοί γιατί η Τρόικα παρουσιάζεται πάρα πολύ ενοχλημένη από τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να διατηρήσει άτεγκτη την στάση της.

Την ίδια ώρα πάντως οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά θετική κατάληξη στο θέμα. Σημείωσαν μάλιστα πως η απάντηση των δανειστών δεν αποκλείεται να είναι άμεση, δηλαδή εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα