Φωτογραφίες από τις πανέμορφες τουλίπες της Δένειας

Ένα φανταστικό σκηνικό στη Δένεια μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοί της και -όχι μόνο- όπου σπάνιες τουλίπες έκαναν την εμφάνισή τους.

Μιλώντας στο SigmaLive ο Κοινοτάρχης Χριστάκης Παναγιώτου, είπε πως εδώ και μερικές ημέρες, από τα μέσα του Μάρτη, έχουν ανθίσει σε λόφο οι τουλίπες cypria.

Οι πανέμορφες αυτές τουλίπες ανθούν μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Σημειώνεται ότι η κοπή του λουλουδιού απαγορεύεται.

Καλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας για να τις φωτογραφίσει αλλά να σεβαστεί τη φύση με τον μην τις

κόψει γιατί κάτι τέτοιο θα αποτρέψει το άνθισμα άλλων τουλιπών, είπε χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για την τουλίπα Cypria

Πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα, ύψους 15-40 εκ. (στην άνθηση), γυμνή, γλαυκοπράσινη. Φύλλα επαλλάσσοντα, απλά, τέσσερα, σαρκώδη, τα δύο στη βάση μεγαλύτερα, λογχοειδή, 10-20x2-6 εκ, με έντονες κυματοειδής παρυφές, τα ανώτερα πολύ μικρότερα, σχεδόν γραμμοειδή. Άνθος ένα, στην κορυφή του βλαστού, περιάνθιο κυπελλοειδές, από 6 ελεύθερα πεταλοειδή μέρη με σκούρο αιμάτινο κόκκινο χρώμα και μαύρη αποστρογγυλεμένη κηλίδα στη βάση της εσωτερικής τους επιφάνειας. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Καρπός κάψα.

Βιότοπος: σε δάση αρκεύθου (αοράτου), λιβαδότοπους και χωράφια δημητριακών, σε ασβεστολιθικά πετρώματα (υψόμετρο 150-300μ.).

Εξάπλωση: Η τουλίπα της Κύπρου δίκαια πήρε τη γνήσια κυπριακή ιθαγένεια επειδή δε φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι σπάνιο είδος που περιορίζεται σε μια περιοχή του δάσους Ακάμα, στην Καρπάσια, στον Κορμακίτη και σε μερικές περιοχές του Πενταδακτύλου.

Δείτε τις φωτογραφίες.

Με πληροφορίες από maronitedaily

Keywords
Τυχαία Θέματα