Φωτίου:Ασταμάτητος ο αγώνας για διακρίβωση τύχης αγνοουμένων

Τη δέσμευσή προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του κάθε ενός από τους αγνοουμένους μας για να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν, έδωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα πεσόντα Ανδρέα Χριστοφίδη στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας,

στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα είναι ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στον στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και έντονη διεκδίκηση».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «το δράμα των αγνοουμένων μας συνθέτει την πιο τραγική, την πιο άδικη, την πιο πονεμένη πτυχή της τραγωδίας του κυπριακού λαού, ένα δράμα», όπως είπε, «χωρίς τέλος, που συνεχίζεται και κορυφώνεται ακόμα και την ώρα που υποτίθεται πως φτάνει στο τέλος του με την ταυτοποίηση των οστών των αγνοουμένων και πεσόντων μας».

«Συνιστά μέγιστη αισχύνη για τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα μετά από 43 χρόνια να αναζητούμε ακόμα τα δύο τρίτα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής και εντελώς απάνθρωπο και άπονο σε αρκετές περιπτώσεις να παραδίδονται στους συγγενείς των αγνοουμένων ελάχιστα, μικρά οστά, μόνο», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, αυτοί οι άνθρωποι, οι καρτερικοί και πληγωμένοι συγγενείς έστειλαν στον πόλεμο ολόκληρα παλληκάρια, με σφρίγος, με ζωντάνια, με λεβεντιά και δικαιούνται το ελάχιστο: Μια αξιοπρεπή ταφή των αγαπημένων τους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι «αυτό που διαπράττει η Τουρκία είναι και απάνθρωπο και εγκληματικό γιατί εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό θέμα, γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ένα πρόβλημα που αγγίζει ανθρώπινες ζωές».

Ανέφερε επίσης ότι «η πατρίδα μας, δεν έπαψε ποτέ να δοκιμάζεται, λόγω της στρατηγικής θέσης στην οποία βρέθηκε» και υπογράμμισε ότι «χρόνια, δεκαετίες και αιώνες πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της ιστορίας και της γεωγραφικής μας θέσης».

Πρόσθεσε ότι «από τη μικρή πατρίδα μας δεν έλειψαν ποτέ οι θυσίες προκειμένου να κρατήσουμε την ελευθερία μας, γιατί ποτέ σε αυτό τον τόπο δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού».

«Δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της", ανέφερε.

«Σήμερα είμαστε όσο ποτέ ώριμοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να μη χρειαστεί να υπάρξουν άλλες θυσίες αίματος σε αυτό τον τόπο», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα